Završen sastanak Tegeltije, Novalića i Viškovića: Šta je dogovoreno?

U Sarajevu je održan radno-konsultativni sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltij kazao je da je Zakon o PDV-u u fazi usvajanja i već je prošao nekoliko stepenica, od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), Upravnog odbora UIO do odbora za finansije i privredu.

"Bavit ćemo se samo o ključnim pitanjima Zakona o PDV-u. Pitanje stope, da li će postojati diferencirana stopa ili ne, pitanje roka plaćanja PDV-a... Oko toga ćemo dobiti jasan stav stručnjaka i privrede. U zakonodavnu proceduru ćemo uputiti zakon sa usaglašenim stavovima entiteta", kazao je Tegeltija.

Kako je naveo, razgovaralo se i o pitnaju sigurnosti, povratku bh. građana sa ratišta iz Sirije i pitanju migracija.

"Održat ćemo sastanak, a nama će se pridružiti ministri unutrašnjih poslova i ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine".

Bilo je govora i o zaštiti domaće privrede.

"Opterećenje rada, postoji puna saglansot između nas da je neophodno smanjiti opterećenje rada i omogućiti povećanje plata u privatnom i javnom sektoru".

Kako je kazao, na sjednici se razgovaralo i o dvjema važnim stvarima, funkcionanju Eletroprenosa i poravnanja.

"Sutra za 14 sati zakazana je sjednica Fiskalnog savjeta i na sjednici očekujemo da usvojimo globalni fiskalni okvir. Što se tiče pisma uposlenika UIO, dobio sam ga. Svaka mogućnost ucjene nije dobra i nije trenutak da se o tome tako razgovara. Radit ćemo ono što bude moguće i ono što bude realno u budžetu".

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je da je dovorena djelimična, ali značajna deblokada Elektroprenosa.

Prmijer RS Radovan Višković kazao je da da je na ovaj sastanak čekao čekao od prvog dana kada je došao na funckiju.

"Ovo su po meni životna pitanja, posebno me raduje što imamo skoro pa identična mišljenja, da ne kažem usaglašene stavove", naveo je Višković.

Izvor: