Završena izgradnja nove zgrade Odjeljenja Općinskog suda u Visokom

Svečanom ceremonijom, u Olovu je obilježen završetak izgradnje nove zgrade Odjeljenja Općinskog suda u Visokom. Sredstva za izgradnju osiguralo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) putem Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II kojeg finansira Vlada Norveške.

Vrijednost ugovora za izvođenje radova na izgradnji nove zgrade odjeljenja suda je iznosila 621.610,33 KM, a cijena usluge stručnog nadzora u visini od 16.965,00 KM. Također, putem projekta su obezbjeđena sredstva u iznosu od 35.000 KM za nabavku namještaja i opremanje zgrade. Vlada Zeničko-dobojskog kantona je izdvojila 169.190,00 KM za izradu projektne dokumentacije, izdavanje potrebnih dozvola za izgradnju, priključke na objekat, te spoljašnje uređenje i nabavku računarske i audioopreme.

Nova zgrada Odjeljenja u Olovu raspolaže sa oko 600 m² funkcionalno organiziranog prostora. Izgrađene su savremena pisarnica i arhiva, dvije moderne sudnice, sudijski uredi, pritvorska jedinica u okviru prostora za sudsku policiju, a kompletan prostor je opremljen novim namještajem. Također je osiguran adekvatan pristup osobama sa invaliditetom. Sud je dobio energetski efikasnu zgradu zahvaljujući kvalitetnoj stolariji, termoizolacijskoj fasadi i energetski efikasnom sistemu grijanja zgrade na pelet, koje je ujedno i ekološki prihvatljivo.

Direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić je u uvodnom obraćanju zahvalio svima koji su dali doprinos u planiranju, finansiranju, organizaciji te izgradnji nove zgrade Odjeljenja suda u Olovu, posebno izdvojivši Vladu Norveške kao finansijera radova izgradnje i opremanja objekta. 

"VSTV BiH će ostati dosljedan i nastaviti se zalagati za osiguranje sredstava za rekonstrukciju i modernizaciju zgrada pravosudnih institucija u BiH kako bi postigli veću efikasnost u radu sudova i tužilaštava", naglasio je direktor Suljagić.

Obraćajući se prisutnima, ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić je uputio riječi zahvalnosti VSTV-u BiH i Vladi Norveške naglasivši da je jedno od strateških opredjeljenja Vlade Zeničko-dobojskog kantona osiguranje što boljih fizičkih uslova za rad svih pravosudnih institucija na području koje administrativno obuhvata Zeničko-dobojski kanton. Efikasno pravosuđe, koje će odgovarati evropskim standardima, ali i očekivanjima i potrebama svakog građanina Kantona, preduslov je uspješnosti svake, pa i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Predsjednik Općinskog suda u Visokom Enes Behlulović rekao je da je ovo poseban događaj kojim se proslavlja uspješan završetak projekta izgradnje nove zgrade Odjeljenja suda u Olovu. Predsjednik Behlulović je također uputio riječi zahvalnosti VSTV-u BiH i Vladi Norveške, ukazavši na to da je Odjeljenje suda u Olovu bilo smješteno u zgradi izgrađenoj 1932. godine koja je bila u izuzetno lošem stanju.

Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice, predstavnici pravosudnih institucija, nadležnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti, međunarodnih institucija i organizacija te brojni gosti.