ZAVRŠENA SJEDNICA KRIZNOG ŠTABA USK // Nove naredbe: Policijski sat od 21:00, zabrana posjeta staračkim domovima, zabrana održavanja manifestacija

.
Završena je sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona.

Kako smo i proteklih dana objavljivali, broj zaraženih na području Unsko-sanskog kantona je bio zadovoljavajući kada je riječ o ukupnom zbiru, međutim, brojevi novozaraženih u Bihaću govorili su nažalost u prilog činjenici da je Bihać jedno od žarišta na području FBiH.

 

Vođeni s tim informacijama, iako su posljednjih nekoliko dana i ministrica zdravstva Ćemalović, kao i premijer Ružnić govorili da je situacija zadovoljavajuća, ipak su donijeli naredbe kako bi se pomjerili sa tačke da ih ništa ne zanima i da broj zaraženih koji je svakim danom u Bihaću veći ne tiče se Vlade USK.

 

Donesene su tri naredbe, radi se o policijskom satu od 21:00 – 05:00 odnosno zabrani kretanja građana Unsko-sanskog kantona u tom periodu.

 

Drugi prijedlog je zabrana posjeta staračkim domovima, a treći prijedlog je zabrana manifestacija.

 

O prijedlozima naredbi Kriznog štaba i novim mjerama, konačnu odluku će donijeti Vlada USK-a.

Proces nastave i dalje će se odvijati kao do sada, odnosno ne prelazi se na online sistem.

 

Da li će ove mjere biti dovoljne da se ublaži ili zaustavi rast broja novozaraženih, ostaje nam da vidimo.

 

Napominjemo da ove prijedloge Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona treba usvojiti Vlada USK kako bi bili na snazi.

 

Radi poređenja, prije nekoliko dana, Krizni štab FBiH je predložio restriktivne mjere koje je Vlada FBiH odbila što znači da prijedlog Kriznog štaba nije konačan.

 

Navedeno je da će se predložiti izmjene Zakona o javnom redu i miru, kako bi policija nadzorila provođenje mjera.