Završena sjednica Savjeta za bezbjednost, Vučić apelovao na Srbe da budu mirni

Nadležne službe u Srbiji, vojska, policija i obavještajne službe, "pojačat će svoje aktivnosti na sprečavanju stranog agenturnog djelovanja, odnosno laži o nasilnim scenarijama na Kosovu koje navodno sprema Srbija protiv sopstvenog naroda", zaključeno je na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je novinarima, nakon sjednice održane u Predsjedništvu Srbije, da su te laži dio organizovanog i sistematskog plana agenturnih mreža stranih država u Srbiji.

On je naveo da je cilj bio da se Srbiji "vežu ruke" i da se onemogući da se na adekvatan način bori za ostvarivanje obaveza koje su i Priština i međunarodna zajednica preuzele u Briselu. 

Đurić je istakao da su u funkciji takve vrste agenturnog djelovanja bili i pojedini politički, ali i predstanivici vjerskih zajednica. 

"Očekujem da će službe i organi sigurnosti na osnovu toga pojačati aktivnosti na sprečavanju ovakvih pojava", rekao je Đurić. 

Savjet je danas analizirao političko-sigurnosne situacije na Kosovu, s posebnim osvrtom na trenutno situaciju, zatim stanje u srpskim organima i službama sigurnosti, sistemu odbrane i obavještajnim službama, kao i političko-sigurnosnu situaciju u regionu i šire.

Đurić kaže da je u vezi sa svim tačkama Savjet usvojio određene zaključke, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nadležnim službama dao odgovarjauće zadatke.

On kaže da će Srbi poslušati apel iz otvorenog pisma predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da u narednim satima i danima neće reagovati, niti nasjedati na provokacije, niti dozvoliti da Albanci i međunarodna zajednica bilo šta iskoriste kao lažni izgovor za akcije protiv njih.

"Možda bi i mogli i trebli da reaguju da nije bilo onih sa srpske strane koji su optuživali, lagali i klevetali sopstvenu državu da planira nasilne scenarije i da sopstveni narod baci u oganj i pakao sukoba", rekao je Đurić i dodao je tim lažima pozicija Srbije sistematski oslabljena.

On ističe da su pojedini političari i vjerski predstavnici iznošenjem ovih laži bili direktno u funkciji interesa Prištine i stvaranja atmosfere, u kojoj se danas ne može normalno govoriti o nesprovođenju obaveza iz Brisela.

Đurić kaže da će Srbija nastaviti da se bori i štiti mir, jer je to u interesu svih građana, a nadležne službe i organi sigurnosti će nastaviti pojačano da se bave agenturnim djelovanjem.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost bilo riječi i o činjenici da se 1930 dana ne sprovodi dogovor o zajednici srpskih opština /ZSO/, ukazujući da je velika sramota što se danas u Srbiji mora razgovarati o sigurnosti Srba na Kosmetu, a ne o tome što Prištine ne sprovodi Briselski sporazum, kao ni međunarodna zajednica koja je dala garancije za njega. 

Đurić je istakao da Srbija neće prestati da govori o neophodosti da se Briselski sporazum sprovede i da ukazuje na licemjerno ponašanje Prištine i dijela međunaordne zajednice, odnosno EU, jer se sada pokazalo da ni njihov potpis ne vrijedi ništa, s obzirom da je danas istekao rok za izradu nacrta statuta ZSO.