Zažalit će Čović i HDZ što su tražili etničku diskriminaciju

Nakon nove prozivke lidera HDZ-a BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da je Izborni zakon noćna mora Dragana Čovića

Nakon sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH u Mostaru, na kojem je govora bilo o izmjenama Izbornog zakona BiH, Dragan Čović ponovo je prozvao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika DF-a Željka Komšića, kazavši da je on "za Hrvatski narodni sabor (HNS) nelegalan i nelegitiman član Predsjedništva Bosne i Hercegovine".U izjavi za Oslobođenje, predsjedavajući Komšić kaže kako je Izborni zakon već postao noćna mora Dragana Čovića.

- A budu li se provodile mjere i preporuke iz Mišljenja Evropske komisije, zažalit će Čović i HDZ što su na osnovu lažne interpretacije presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić ikada pokrenuli to pitanje, jer taj slučaj se može riješiti vrlo lako primjenjući Ustav FBiH. Međutim, oni su od jedne benigne stvari pokušali napraviti platformu za mijenjanje cjelokupnog ustavnog poretka, pri čemu bi etnička diskriminacija bila dodatno cementirana, a preporuke i mjere iz Mišljenja Evropske komisije sugeriraju upravo suprotno. Budite uvjereni da će im se to odbiti od glavu na način da će izborno zakonodavstvo dobiti snažnije obilježje građanskog. Zapravo, želim istaći da je sada HDZ taj koji strahuje od izmjena izbornog zakonodavstva, istakao je predsjedavajući Komšić.