Žbanić: “Za gradonačelnicu i Trojku danas nije Dan žalosti. Nema protesta a ni jeftinih političkih poena"

,

Jasmila Žbanić, bh. rediteljica, prozvala je gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić na društvenim mrežama, zbog izostanka reakcije na najnoviji slučaj femicida u BiH, te korištenje ubistava za “niske političke strasti”, dok se ne radi ništa na prevenciji.

Podsjećamo, ubistvo Amre Kahrimanović u Tuzli potreslo je javnost u BiH, a Žbanić se osvrnula na slučaj još jednog femicida kritikujući vlast.

Ubijena je Amra Kahrimanović. Još jedna žrtva muškog nasilja. Za gradonačelnicu i Trojku danas nije Dan žalosti. Nema protesta. Ne prekidaju se olimpijske aktivnosti. Dan žalosti je samo za nasilje koje se desi u toku SFF-a kako bi se zadovoljile niske političke strasti – navela je Žbanić.

Žbanić je poručila da je “smrt žene moneta za kupovinu popularnosti i opstanka na vlasti”.

Nije urađeno ništa da se nasilje zaustavi, a u vlasti još uvijek sjede zlostavljači žena. Prijatno gradonačelnice – navela je uz fotografiju Benjamine Karić, na kojoj zajedno s legendarnim skijašem Jurom Frankom jede burek.

Podsjećamo, nakon slučaja femicida u Gradačcu, Karić se nije pojavila na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala, a 16. august je proglašen Dan žalosti na nivou FBiH.

Posljednji slučaj femicida u BiH se desio u Tuzli, 7. februara, kada je Elvis Ćustendil ubio Amru Kahrimanović ispalivši čitav šaržer u nju.