Zbog brutalnog ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu: Danas protesti širom BiH

protesti
Protesti su do sada najavljeni u Mostaru, Sarajevu i Zenici.

 

Kao podrška svim žrtvama nasilja, danas će se širom Bosne i Hercegovine održati mirno okupljanje i protestna šetnja. 

Mirni protest sa početkom u 18 sati na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici se organizuje povodom nedavnog višestrukog ubistva u Gradačcu gdje je Nermin Sulejmanović ubio tri osobe, nakon čega je isto toliko ih ranio i u konačnici izvršio samoubistvo.

Vrijeme je da kažemo: "Stop nasilju i stop femicidu u ovoj državi", navodi se u najavi mirnog okupljanja na društvenim mrežama, kojeg organizuje Emina Babić, vijećnica u Gradskom vijeću grada Zenice.

 

Protesti i u Mostaru

Inicijativa građanki i građana Mostara organizira mirni protestni skup građanki/na Mostara danas u 18 sati na Španskom trgu u Mostaru.

Kako su naveli u saopćenju, ovim mirnim protestima nastoje zajedno skrenuti pažnju javnosti na problem femicida, nasilju nad ženama, ali žele i iznijeti zahtjeve upućene svim nosiocima vlasti kako na lokalnom, kantonalnom, tako i na državnom nivou.

- Zahtijevamo od nadležnih organa da postupaju u skladu s Zakonom, a sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini da problemu femicida i sve češćoj pojavi femicida u BiH pristupe ozbiljno. Zahtijevamo uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, te hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi, kao i osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.

Zahtijevamo i dosljednu primjenu Zakona i u slučajevima kada dođe do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici, da se počiniocu sudi prema odredbama Zakona koje će utvrditi težu kaznu.

 

"Femicid u našoj zemlji je stvarnost"

Femicid u našoj zemlji je stvarnost i iz godine u godine sve češće se, kao takvo, ne može i ne bi trebalo zanemarivati - naglasili su.

Pozvali su sve nositelje vlasti u Gradu Mostaru, gradske vijećnike, kantonalne zastupnike u Skupštini HNK, nevladine organizacije, građanke i građane u Mostaru da im se danas pridruže na Španskom trgu u Mostaru u 18 sati.

Istaknuto je da su ovaj skup podržale Ana Bavrka, Jasmina Skender i Emina Babić.

- Zajedno podignimo glas i borimo se protiv femicida - zaključeno je u saopćenju.

 

Sarajevo šeta za Nizamu

Sa početkom u 18 sati, danas će i u Sarajevu biti održana mirna protestna šetnja. 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pozvala je sve da se pridruže ovoj šetnji.

- Dragi prijatelji, svjesna funkcije koju obnašam i pažnje javnosti koju ona nosi, dozvolite mi da to u ovom trenutku zloupotrijebim. Tragična ubistva u Gradačcu ne dozvoljavaju mi da sjedim skrštenih ruku. Osjećam svaku obavezu da uradim sve što mogu kako ova tema ne bi imala svoj rok trajanja, kako to kad nas obično bude. Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i ono mora biti tačka odakle će se slati sve važne i snažne poruke - rekla je ona u videu objavljenom na društvenim mrežama pod naslovom "Sarajevo šeta za Nizamu".

Naglasila je važnost iskazivanja protesta protiv "svake vrste nasilja oko nas, posebno nasilja nad ženama".

 

"Ovo je minimum"

- Grad Sarajevo će biti inicijator i organizator protestne šetnje. Vrijeme je da institucije preuzmu odgovornost i daju dodatni kredibilitet i ozbiljnost situaciji koja je alarmantna. Na mirnu protestnu šetnju, dostojanstvenu pozivam vas sutra, u ponedjeljak u 18 sati - navela je.

Okupljanje je zakazano ispred Katedrale, a šetat će se do "Aria" centra.

- Pozivam sve kolegice i kolege političare bez obzira na stranačku pripadnost da sutra odvoje sat vremena i pridruže se šetnji. Sarajevo moje ovo je minimum koji možemo uraditi. Pored ovoga dozvolite mi da uputim jedan apel. Apel medijima da prate ovu temu, da ne dozvole sistemu da opet zakaže, da izvještavaju, istražuju, da nas informišu. Budite u tome predani, neumorni i profesionalni. Sve najveće slučajeve upravo ste vi iznijeli i otkrivali, neka to bude i sada - navela je.

 

VIDEO