Zbog bujica i kiše u dijelu općine Tešanj proglašeno stanje prirodne nesreće

Novo nevrijeme koje je sinoć zahvatilo općinu Tešanj, kako je u izjavi za Fenu kazao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a (KUCZZDK) Džavid Aličić, prouzročilo je nove probleme za stanovništvo te općine.

Usljed jakih bujičnih voda došlo je do privremenog prekida putne komunikacije R474, a općina Tešanj proglasila i stanje prirodne nesreće na jednom dijelu općine.

Stanje prirodne nesreće proglašeno je u gradskom središtu te prema naselju Dobropolje, uz pomenuti regionalni put prema Crnom Vrhu. 

Osim oštećenja putne infrastrukture, zaplavljeno je nekoliko stambenih objekata, među kojima i O.Š. “Huso Hodžić”.

Pripadnici CZ, Profesionalne vatrogasne jedinice i Dobrovoljnog-vatrogasnog društa Tešanj, kao i druge snage, nalaze se na terenu te zajednički saniraju posljedice bujičnih voda.

Saobraćaj je ponovo normaliziran i na putu R474, ali se na jednom dijelu odvija alternativnim pravcima- ističe direktor KUCZZDK Aličić.

On dodaje kako su svakodnevni popodnevni pljuskovi u posljednjih mjesec dana u većini općina u ZDK-u izazivali probleme na putnim komunikacijama te pri tome nanijeli i značajnu materijalnu štetu na stambenim i poslovnim objektima.