Zbog Čavarine samovolje blokiran Ustavni sud FBiH

U OHR-u kažu da nema opravdanja za zastoj u imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH, ali Čavara šuti

 

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i dalje u ladici čuva listu kandidata sa koje bi trebalo da imenuje troje sudija u Ustavni sud FBiH, koju mu je još u oktobru prošle godine dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV). Javnost će tako i dalje ostati uskraćena za Čavarin odgovor zbog čega to ne želi da uradi, budući da nije odgovarao na naše telefonske pozive.
 

Sudija penzionisan

Najviše zbog svega trpi Ustavni sud FBiH, koji ne može da radi u punom kapacitetu baš kao ni Vijeće za zaštitu vitalnih interesa u kojem je trenutno četvero, a nedostaje još troje sudija. Kako je Oslobođenje već pisalo, u Ustavnom sudu se nalazi pet sudija, a nedostaje ih još četvero, jer je u međuvremenu još jedan sudija penzionisan. Čavara ne reaguje ni na dopis koji mu je uputila predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović, a koja je zatražila da se ubrza proces imenovanja sudija. To je u izjavi za Oslobođenje potvrdila Martinović, dodajući da je odgovor dobila od dvoje potpredsjednika FBiH Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović. Dunović je ranije za Oslobođenje kazao da je zajedno sa Mahmutbegović dostavio Čavari prijedlog sa imenima sudija za imenovanje i da je, kako kaže, sada potez na njemu.

- Planirano je da krajem januara ili početkom februara održimo sjednicu, ako do tada ne dobijemo odgovor. Sudu su, nažalost, prilično vezane ruke u ovoj situaciji. Možemo samo da urgiramo i urgiramo. To su neka nedorečena rješenja kada je u pitanju izbor sudija. Trebalo bi da se to vremenski ograniči i da se uvedu određene odgovornosti u slučaju prekoračenja rokova koji su evidentni, kaže nam Martinović,prenosi oslobođenje.ba.
 

OHR-ov odgovor

Ona smatra da se poseban efekat ne bi postigao ako bi ponovo zatražili da se u ovu priču uključi OHR budući da u kancelariji visokog predstavnika, kako kaže, prate situaciju.

- Mislim da to ne bi previše imalo smisla, jer znaju sve. Žalosno je da se to mora na taj način raditi, jer očigledno ne možemo da ispoštujemo nešto što je elementarno, a to je da u razumnom roku imenujemo sudije. Ako postoji problem oko formiranja vlasti u FBiH, sudije profesionalci nemaju nikakve veze s tim. To ne bi smjelo da ima bilo kakve veze jedno s drugim, naglasila je Martinović.

Pitali smo OHR da li će izvršiti neku vrstu pritiska na Čavaru da imenuje sudije i time odblokira rad Ustavnog suda. Umjesto konkretnog odgovora, dobili smo tek konstataciju “da nema opravdanja za zastoj u imenovanju nedostajućih sudija”.

- Činjenica da i dalje nije imenovano nekoliko sudija koji nedostaju u Ustavnom sudu FBiH i njegovom Vijeću za zaštitu vitalnog interesa i dalje se direktno odražava na mogućnost Ustavnog suda i Vijeća da izvršavaju svoje ustavne nadležnosti, rečeno nam je u OHR-u.
 

Zajedničko pismo

Pri tome su podsjetili da su 20. novembra prošle godine Delegacija EU/EUSR, Ambasada SAD-a, OHR i Misija OSCE-a u BiH uputili zajedničko pismo predsjedniku i potpredsjednicima FBiH, u kojem su od njih tražili da bez daljnjeg odgađanja izvrše sve korake i dostave svoje prijedloge Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

- Imenovanje sudija bi omogućilo da Parlament izabere sudije u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa i time i njegov rad. OHR želi da još jednom podvuče da nema opravdanja za zastoj u imenovanju sudija i da predsjednik FBiH ima obavezu da prioritetno izvršava svoje dužnosti, rečeno nam je u OHR-u.
Piše: Amela Lončarić