Zbog čega ti je drago što ideš u školu; Prvačić: Zbog čega tata...

.
Nova školska godina počela je u još nekoliko kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distriktu. Nova pravila obilježila su prvi dan nastave, sve uz distancu i maske. Učenici, posebno oni najmlađi sretni su jer su u školskim klupama, a roditelji, nastavnici i nadležni se nadaju da će novi sistem rada biti učinkovit.

 

Pomiješane emocije na početku nove školske godine. Roditelji suznih očiju ispratili su prvačiće u školske klupe. Mališani su jutros krenuli za njih nepoznatim, ali sigurnim putem, ipak sa osmijehom, skrivenim ispod maske.

 

"(Jel ti drago što ćeš u školu?) Jest. (Što?) Zbog..zbog čega tata...zbog novih prijatelja. (Znaš li zbog čega moraš maskicu nositi?) Znam, jer želim u školu".

"Idem u prvi razred, upisao sam se u prvu školu. (Jel ti drago jer ćeš u školu i zašto?) Pa jest, moram ići u školu da nešto naučim. (A znaš li zašto moraš nositi masku?) Znam, radi korone i pandemije".

"Jer ću se družiti, igrati i učiti. (Znaš li zašto moraš maskicu nositi?) Da, zato jer je korona",samo su neki od komentara učenika.

 

"Jutros sam primila prvačiće i krenuli smo u učenioce, djeca su se odlično snašla. Znaju za distancu, da trebaju držati razmak, da su maske sve do ulaska u učionicu. Kad smo ušli u učionicu, razgovarali smo. Bili su jako sretni i uzbuđeni", priča Edina Isanović, učiteljica.

 

A pandemija je diktirala pravila za školske dane. Puno ih je, no vremenom će ići lakše, smatraju u školama. U Hercegovačko-neretvanskom kaantonu, učenici od prvog do petog razreda osnovne škole će ići u škole po tradicionalnom sistemu, ali će biti podijeljeni u po dvije grupe od najviše 15 učenika. Stariji osnovci i srednjoškolci će učiti po kombiniranom sistemu. Dvije grupe učenika - jedna grupa će jednu nastavu pohađati redovno, a druga online, a potom zamjena naredne sedmice. Roditelji školaraca kažu da su i oni spremni za školsku godinu.

 

"Ovo je stvarno veliki dan za nas, jeste nezgodna situacija, ovaj virus nas je sve pogodio, ali škola je omogućila da sva djeca osjećaju kao prvačići, da je prvi dan škole i veliki dan, mi smo jako sretni i ponosni, kao i naša kćerka. (Jeste li zbunjeni novim mjerama?) Nismo i škola i ministarstvo su dobro objasnili cijelu proceduru, tako da je sve dobro", kaže jedan roditelj.

 

U Udruženju roditelja 'Naša djeca' ovo mišljenje ne dijele. Smatraju da je sve odlučeno pet do dvanaest i da mnogo stvari nije do kraja objašnjeno, važnih za sve faktore školskog procesa. Ministar Rašid Hadžović tvrdi da je sve u skladu sa propisima.

 

"Ovo je sve živa materija, ja sam to rekao i na press konferenciji prije desetak dana. Sve je promjenjivo i epidemiolozi su oni koji upravljaju cijelom situacijom, mi kao obrazovna institucija ne možemo na to utjecati. Prema tome, ako bude nekih uputa od epidemiologa, mi ćemo tako i djelovati", navodi Hadžović.

 

Svaka škola je napravila krizne planove u slučaju pojave korona virusa među učenicima.

 

"Deševa se to da ako je jedno dijete pozitivno u grupi, onda pravimo grupe i dijelimo grupe na pola, kod nas je većinom broj djece 10. Hajmo i to gledati pozitivno, vi znate da je u svijetu broj djece u učionicama po 10, maksimalno 15, tako da će biti veća mogućnost individualnog rada sa djecom, da će taj pristup moći biti kvalitetniji", poručuje Seada Kuštrić, direktorica IV osnovne škole Mostar.

 

Bit će ovo izazovan početak nove školske godine, a da je koncept rada dobro osmišljen, niko ne garantuje. Svi dijele isto mišljenje - vrijeme će pokazati može li se 'novo normalno' primijeniti i kroz školske klupe.

Video pogledajte OVDJE.