Zbog emisije o genocidu u Srebrenici pokrenut postupak protiv urednika i novinara BHRT-a

srebrenica
Iz Memorijalnog centra su se ranije oglasili i odbacili optužbe da se "jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznose kvalifikacije" u emisiji "Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici"

 

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) pokrenuo je disciplinski postupak protiv urednika dokumentarnog programa BH Radija 1 Miralema Ovčine, kao i novinara Mirze Skenderagića.

Razlog je serijal emisija pod nazivom "Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici" u produkciji Memorijalnog centra Potočari, koji je emitiran na BH Radiju 1.

Ranije su direktorica BH Radija 1 Pejka Medić i članovi Upravnog odbora BHRT-a Ljubomir Zuber i Dejana Radovanović-Šarenac poslali zajedničko saopćenje u kojem su naveli da se „jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznose kvalifikacije i optužuje srpski narod bez ijednog relevantnog dokaza“.

Iz Memorijalnog centra su se tada oglasili i odbacili optužbe.

- Napominjemo da ovaj Izvještaj prvenstveno govori o pojedinicma i organizacijama koje učestvuju u negiranju genocida, te ni u jednom segmentu nije pribjegao diskriminatornim stavovima, govoru mržnje ili bilo čemu drugom što bi moglo dovesti u pitanju najviše akademske standarde – saopćili su tada iz Memorijalnog centra Potočari.