Zbog fotelje u Gradskom vijeću Sarajeva mnogi promijenili nacionalnost

vijece, sa

Prema važećem Statutu Grada Sarajeva, Gradsko vijeće sastavljeno je od 28 vijećnika, a čini ga po sedam delegata iz četiri gradske općine. 

Kako je navedeno u ovom dokumentu, Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno će biti garantiran minimum od 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a redu ostalih najmanje dva mjesta, bez obzira na izborne rezultate.

Statut Gradskog vijeća

- Statut je jasan. Tamo stoji minimum od 20 posto, ali to ne znači da ih ne može biti više. Znači, u Vijeću najmanje treba biti po šest Bošnjaka, Srba i Hrvata, a redu ostalih pripadaju dva mjesta, bez obzira na izborne rezultate - kazao je Safet Krajišnik, sekretar Gradskog vijeća.

Igor Gavrić, aktuelni predsjedavajući GV, dodajući da svaka općina mora ispoštovati taj nacionalni ključ. Inače, predviđeno je da se novi saziv Gradskog vijeća konstituira u roku od 30 dana od dana formiranja općinskih vijeća. Istražili smo kako su se izjasnili vijećnici u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu i Novom Gradu.

Uime Starog Grada, kao Bošnjaci izabrani su Seid Škaljić (NBL), Almedin Miladin (NiP), Vedad Deljković (SDA) i Muamer Mekić (SDP). Kao Hrvat se izjasnio vijećnik Vedran Dodik (SZG), a kao Srbi Jasmin Skorupan iz SDP-a i Srđan Simonović iz SDA.

Amra Zulfikarpašić (NS), Jasmin Ademović (NiP), Lajla Ćosović (SDA) predstavnici su Bošnjaka u Centru. Biljana Lazarević (NiP) i Dragan Stevanović (SDP) su uime Srba, dok se Nihad Uk iz NS-a izjasnio kao ostali, a Željko Majstorović iz PZP-a kao Hrvat.

Novi saziv

U Novom Sarajevu kao Bošnjaci izjasnili su se Elvedin Kokora iz SDP-a i Alma Čengić SDA, kao Hrvati izjasnili su se Marijela Hašimbegović iz DF-a i Danijela Šaht iz NiP-a, Srđan Srdić izjasnio se kao Srbin, a Mirela Dehverović iz NS-a i Samir Bejić iz NiP-a kao ostali. Potvrdio nam je to predsjedavajući OV Robert Pleše.

Predstavnici reda bošnjačkog naroda u Novom Gradu su Adi Škaljić iz NS-a, Bajro Biber iz BOSS-a i Alem Logo iz NiP-a, a vijećnici Drago Jurić iz Unije socijaldemokrata i Toni Vukadin iz NS-a izabrani su iz reda hrvatskog naroda. Samostalna vijećnica Enisa Spahić izjasnila se kao ostali, a Ratko Orozović kao Srbin.

Dodjela mandata

Konačno dobivene rezultate izbora u općinskim vijećima za Gradsko vijeće potvrđuje Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, koja ovjerava da su izbori provedeni u skladu s Izbornim zakonom BiH, te izdaje uvjerenja gradskim vijećnicima kojima su dodijeljeni mandati.

Sastav Vijeća

Četvorka 18 vijećnika

SDA 4 vijećnika

DF 1 vijećnik

BOSS 1 vijećnik

SZG 1 vijećnik

USD 1 vijećnik

Spahić i Srdić samostalni