Zbog koga bi se još u državi sva policija "digla na noge": Sigurnost je privilegija povlaštenih?

asdf

Iz Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženja žrtava i svjedoka genocida pozivaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, agencije za provođenje zakona i Operativnu grupu za borbu protiv terorizma da odmah obavijeste javnost zašto od Dejtonskog mirovnog sporazuma nije otkriven i sankcionisan niti jedan naredbodavac i izvršilac u preko hiljadu terorističkih napada na povratnike u bh. entitetu Republika Srpska.

BEZ EPILOGA

- Zvuči uvredljivo i ponižavajuće da su se svi sigurnosno-tužilački kapaciteti u BiH angažirali na pronalasku youtubera koji je navodno prijetio Miloradu Dodiku, dok hiljade terorističkih napada sa smrtnim posljedicama i dan-danas ostaju neotkrivene. Pokrenut ćemo krivične postupke protiv svih onih koji opstruiraju i zataškavaju terorističke napade u RS-u, stoji u saopćenju.

Iz Tužilaštva BiH su za Oslobođenje kazali da su napadi na povratničku populaciju, kao kaznena djela, uglavnom entitetska nadležnost, tako da nikada nisu ni bili predmet njihovog rada.

- U brojnim predmetima postupala su uglavnom entitetska tužilaštva diljem BiH. Tužilaštvo BiH postupa u predmetima za kaznena djela iz svoje nadležnosti i imamo u radu određeni broj predmeta koji se odnose na izazivanje nacionalne, vjerske ili rasne mržnje, razdora ili netrpeljivosti, među kojima su kao oštećene osobe evidentirani pripadnici povratničke populacije, kažu iz Tužilaštva.

Jasno je i predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratu Tahiroviću da istrage vode nadležna tužilaštva, ali mu nije jasno kako to da se uključe sve institucije u državi da bi se pronašao youtuber koji u sarajevskom McDonaldsu nudi “milion eura za ubistvo Milorada Dodika”.

- MUP RS-a je takav kakav jeste, nastao na zločinima, ali čudi da druge institucije izlaze u susret takvom jednom MUP-u i troše svoje resurse na nešto što je smiješno, a s druge strane, ne usuđuju se suprotstaviti MUP-u RS-a i pokrenuti postupak tamo gdje ima osnova, smrtnih slučajeva, jer niko ništa nije poduzeo da bi se pronašli počinioci, govori Tahirović.

Podsjeća nas da se prošle godine intenzivnije počelo raditi na istraživanju napada na povratnike od 1996. pa do kraja 2021. godine, te da, prema još nepotpunim rezultatima, od dosad utvrđenih 13 ubistava povratnika u RS-u, niti jedno nije dobilo sudski epilog.

- Tužilaštva nam uglavnom dostave informaciju da je istraga u toku, a isti je slučaj i s fizičkim i verbalnim napadima. Sada se sva policija u BiH digla da istražuje video za koji svaki laik zna da nije prijetnja, već da je urađen iz zabave, a ubistva niko ne istražuje. Zašto institucije države nisu same poduzele nešto ako već vide da MUP RS-a ili nadležno tužilaštvo ne radi, pita Tahirović.

Šerif Halilović, povratnik u Foču, kaže da nije doživio da je iko ikada priveden zbog uznemiravanja i napada na povratnike, a kamoli da dođe do sudskog epiloga.

- MUP na sva naša saznanja i upozorenja kaže da imamo subjektivno pravo da osjećamo strah, ali da objektivno oni nemaju nikakva saznanja da je bilo čime ugrožena bilo čija sigurnost. To je tako, oni to formalizuju, pa se narod okanio i prijavljivanja, jer ne pije vode, govori Halilović i dodaje da godine prolaze, a ništa se ne mijenja.

- Sve je to isto, samo zavisi od dnevnopolitičke situacije i koliko imaju podrške. Ako mi prijavimo da neko puca iz puške, oni neće poslati patrolu, ispitati, izvršiti pretres, jednostavno kažu pijane budale, govori nam Halilović.

Sadik Ahmetović, predsjednik Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, kaže nam kako je u ovakvim slučajevima ključna vladavina prava, koju u Bosni i Hercegovini tek treba izgraditi. Samo tada svaki će građanin biti podjednako siguran i zaštićen, a državne institucije neće moći preferirati privilegovane pojedince prilikom obavljanja svojih obaveza.

BOMBOM NA DŽAMIJU

- Nažalost, povratnici su u posljednjih 20 godina pretrpjeli i trpe svakodnevne progone i nepravde koji u principu nikada nisu sankcionirani, govori Ahmetović.

Podsjeća na slučaj 16-godišnje Melihe Durić, koja je metkom u vrat ubijena u Vlasenici 2001. godine, u prvoj poslijeratnoj posjeti rodnom mjestu. Ubijena je puškom koja je pripadala Anđelku Miroviću, koji je 2004. oslobođen optužbi za ubistvo. Samir Baćevac, profesor u srednjoj školi u Janji i delegat u Vijeću naroda RS-a, bio je svjedok pucnjave ispred Atik džamije u Janji 7. januara ove godine. Za Oslobođenje kaže kako je evidentno da se institucije koriste za zataškavanje, ali i za selektivnu zaštitu.

- U slučaju bacanja bombe na Atik džamiju u Janji prije pet godina, mi smo imali i snimke sa videonadzora, bilo je lako identifikovati počinioce, ali policija to nikada nije riješila. Mnogo je takvih slučajeva širom RS-a i slobodno mogu reći da su povratnici u RS potpuno nezaštićeni. U nekim slučajevima, sve se brzo riješi, ali samo kada su u pitanju privilegovani pojedinci, dok obični građani i po nekoliko godina čekaju na pravdu, ističe Baćevac.