Zbog koronavirusa odgođen samit EU-Indija i vojne vježbe SAD-a s Izraelom

rat
SAMIT Europske unije i Indije koji se trebao održati u Bruxellesu u ožujku s indijskim premijerom Narendrom Modijem odgođen je zbog koronavirusa, kao i zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Izraela, javljaju agencije.

Zdravstvene službe EU-a i Indije "savjetovale su da se u ovom trenutku ne putuje. Stoga je odlučeno da se samit odgodi za datum koji će odgovarati objema stranama", rekao je glasnogovornik indijskog ministarstva vanjskih poslova Raveesh Kumar.

Oluka o otkazivanju zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Izraela "u skladu je s nedavnim direktivama izraelskog ministarstva zdravstva zbog Covida-19 i predstavlja mjeru opreza kako bi se zajamčilo zdravlje i sigurnost svih sudionika", objavilo je američko zapovjedništvo za Europu.

Oko 2.500 američkih vojnika raspoređenih uglavnom u Njemačkoj trebalo je otputovati u Izrael na tu vojnu vježbu na dva tjedna, objavili su izraelski vojni izvori.

Izrael je u srijedu zabranio, osim za rijetke iznimke, ulazak na svoj teritorij francuskim, njemačkim, španjolskim, austrijskim i švicarskim državljanima kako bi spriječio širenje koronavirusa.

Zajedno s Italijom i Francuskom, Njemačka je jedno od glavnih žarišta virusa u Europi.

Ulazak turista zabranjen je i na Zapadnoj obali, objavile su palestinske vlasti, a zatvorena je do 20. ožujka i Bazilika rođenja Isusova u Betlehemu.

Spor odgovor Europe na zarazu doveo Tursku u opasnost

Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca rekao je da njegova zemlje preporučuje građanima da ne putuju u inozemstvo osim u nuždi, a oni koji će otputovati morat će u samoizolaciju na 14 dana po povratku.

"Kako bi se spriječila zaraza, naši građani trebali bi izbjegavati putovanja u inozemstvo osim u slučaju nužde, a oni koji otputuju moraju se izolirati na 14 dana", rekao je na novinskoj konferenciji, dodajući da je spor odgovor Europe na zarazu doveo Tursku opasnost.

Pojasnio je da su dosad u Turskoj testirane 1363 osobe, ali da nijedna nije bila pozitivna.

Koronavirus se proširio, po podacima objavljenim u četvrtak, na 84 zemlje i teritorija, a broj zaraženih je 95.371. Dosad je umrla 3281 osoba.