Zbog korone velike promjene u vozačkim navikama Slovenaca, znatno manje poginulih

.
U SLOVENIJI je prošle godine došlo do velikog pada broja umrlih na cestama, a decembar je prošao bez ijedne smrtne žrtve u prometu, prvi put otkako se bilježe podaci o prometnim nesrećama, objavila je slovenska policija.

Lani je na slovenskim cestama u prometnim nesrećama umrlo 80 ljudi, što je velik pad broja smrtno nastradalih u odnosu na 2019. kad su nesreće na cestama odnijele 102 života, objavilo je u ponedjeljak ravnateljstvo slovenske policije.

U Sloveniji se godišnje na cestama u prosjeku dogodi 6 do 6.5 tisuća prometnih nesreća s ozljedama ili smrću sudionika u prometu. Zadnjih pet godina broj smrtnih ishoda je varirao s tendencijom blažeg pada.

Tako je smrtno stradalih 2015. bilo 120, iduće godine 130. U 2017. godini bilo je 104, u 2018. godini 91 smrtni slučaj, da bi crna statistika u 2019. opet porasla na 102 umrla.

Pretpostavlja se da je tom padu uz veću odgovornost sudionika u prometu doprinijela i činjenica da je na cestama zbog epidemije covida-19 i restrikcija u kretanju kao mjera zaštite stanovništva vozila bilo manje nego u "normalnim" godinama.

Državna uprava za upravljanje cestama (DARS) objavila je da je u prvih devet mjeseci ove godine zbog manje frekvencije na cestama zabilježila pad prihoda od cestarina za 42 milijuna eura.

Tijekom godine došlo je i do jakog pada prodaje automobila i novoregistriranih vozila, smanjio se tranzit kroz Sloveniju, a javni putnički promet se u Sloveniji, po službenim podacima u prvih devet mjeseci, lani smanjio za oko 50 posto.