fbpx Zbog krpelja budite oprezni prilikom odlaska u prirodu

Zbog krpelja budite oprezni prilikom odlaska u prirodu

Home

Zbog krpelja budite oprezni prilikom odlaska u prirodu


S dolaskom proljeća krpelji su izašli iz svojih legla. Bujanje vegetacije i kiša pogoduju im pa ih već možemo vidjeti u prirodnim staništima kao što su zaraslo grmlje, žbunje, visoka travama...

Takva mjesta građani koji odlaze u prirodu, trebaju izbjegavati, kazala je za “Dnevni avaz” Sena Softić- Taljanović, direktorica Hitne pomoći Kantona Sarajevo.

 

Svijetla odjeća

Obično napadaju pazuho, područje oko pupka, prepona, glave, iza uha te biraju nepristupačna mjesta, gdje je koža najtanja i vlažna.

- Kada su krpelji u pitanju, građanima koji idu u šetnju tamo gdje trava nije pokošena, obično savjetujemo da nose svijetlu odjeću dugih rukava i nogavica te zatvorenu obuću. Treba izbjegavati materijale s dlačicama. Također, preporučujemo da se pri povratku iz prirode odmah presvuku i da pregledaju svaki dio tijela, a posebno kod djece, jer se oni znaju ugnijezditi tamo gdje je koža najtanja – ističe Softić- Taljanović.

softic-1

Kod ugriza, pacijenti prvo osjete svrab, a zatim crvenilo. Prema njenim riječima, ako krpelj nije duboko, treba ga odstraniti pincetom, a životinja se treba zahvatiti neposredno uz kožu i lagano povlačiti.

 

Stručna osoba

- Ako je situacija ozbiljnija, onda to treba uraditi stručna osoba kako prilikom uklanjanja ne bi ostao dio krpelja u tijelu. Pacijenti takvu pomoć trebaju potražiti u obližnjim ambulantama ili domovima zdravlja – rekla je Softić-Taljanović, dodavši i to da ljekarski timovi još nisu imali ovakvih intervencija.

 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 13/04/2017 - 06:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top