Zbog manjka radnika smanjen i izvoz iz FBiH

Smanjenjem doprinosa poslodavci bi mogli povećati plate, a samim tim i zadržati dio radne snage koja napušta BiH

Odlazak radne snage iz BiH poprimio je razmjere epidemije i vlasti moraju poduzeti konkretne mjere kako bi se radnici zadržali u BiH, jedan je od zaključaka sjednice Odbora udruženja metalne i elektroindustrije Privredne komore FBiH koja je održana u Sarajevu.

Mjere

- Nedonošenje Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak prouzrokovalo je gubitak velikog broja produktivne radne snage, što se direktno odrazilo na to da prvi kvartal 2019. Federacija završi sa jedan posto manjim izvozom u odnosu na isti period u prošloj godini. Stoga se jedan od zaključaka koji smo donijeli odnosio na donošenje odgovarajućih prijedloga za ublažavanje stanja uzrokovanog prekomjernim odlivom produktivne radne snage, a jedna od mjera je smanjenje doprinosa koje bi poslodavcima omogućilo da radnicima, kako bi ih zadržali, daju veće plate, kazao je za Oslobođenje Almin Mališević, sekretar Udruženja.

Na sjednici je istaknuto i da je zaposlenost u metalnom i elektrosektoru u prvom kvartalu 2019. rasla za 4,2 posto, ali je za nastavak pozitivnih trendova iz 2017. i 2018. neophodno hitno donijeti mjere koje će osigurati nastavak rasta proizvodnje, izvoza i broja radnika.

- Između ostalog, te mjere se odnose i na donošenje kvota za uvoz radne snage, prije svega deficitarnih kadrova, kazao nam je Mališević.

Dodao je kako je na sjednici razgovarano o nedovoljnoj zaštiti domaćih proizvoda i domaćeg tržišta, a što dovodi do usporenog rasta u ovoj industriji.

Tretman

- Privrednici su nam se žalili kako u svojoj zemlji nemaju tretman kakav zaslužuju, ali je prije donošenja bilo kakvih mjera potrebno usaglasiti ih sa sporazumima koje je BiH potpisala poput CEFTA sporazuma. Stoga smo donijeli zaključak da je neophodno razvijati svijest o kupovini domaćih proizvoda, te domaće kompanije potaknuti da koriste domaće proizvode, dodao je Mališević.

Na sjednici su analizirani i efekti donesene Odluke o oslobađanju plaćanja uvoznih dadžbina na uvoz mašina i opreme za proizvodnju.