Zbog migrantske krize: Gradonačelnik Fazlić i vijećnici idu u Sarajevo na protest!

U ponedjeljak, 25. juna, održana je vanredna sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su vijećnici raspravljali o migrantskoj krizi koja uzima sveći mah na području Unsko-sanskog kantona, a posebno u Bihaću i V. Kladuši.

Gradsko vijeće Grada Bihaća 25. juna 2018. godine održalo je vanrednu sjednicu na temu problema izazvanih povećanim brojem ilegalnih migranata na području Grada Bihaća.

Kako je pravovremena reakcija nadležnih državnih organa i institucija izostala, vijećnici su jednoglasno usvojili nekoliko zaključaka, a jedan od njih bio je da ukoliko Ministarstvo sigurnosti BiH u roku od sedam dana od dana održavanja sjednice ne odredi privremenu lokaciju za smještaj ilegalnih migranata na području Unsko-sanskog kantona, predstavnici Grada i Gradskog vijeća će organizovati protest u Sarajevu ispred sjedišta Vijeća ministara BiH.

“S obzirom da po pitanju tog problema Grad trpi najveću direketnu štetu, a nadležne institucije, unatoč našim apelima, molbama i zahtjevima još uvijek nisu ništa značajno poduzele na terenu, a s obzirom da Grad kao lokalna zajednica nema više nikakve nadležnosti ni alate u rukama za prevazilaženje ove situacije, shodno usvojenim zaključcima Gradskog vijeća Bihać, u petak 6. jula 2018. godine, predstavnici Grada i Gradskog vijeća Bihać održat će mirni protest ispred sjedišta Vijeća ministara BiH u Sarajevu od 10:30 sati. Pozivamo sve građane koji žele, da nam se pridruže“, saopštio je predsjedavajući Gradskog vijeća Davor Župa.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić i predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Davor Župa danas su još jednom pismenim putem od Vijeća ministara BiH zatražili prijem delegacije Grada Bihaća i Gradskog vijeća Bihać u vrijeme zakazanih protesta, kako bi iznijeli svoje zahtjeve u smislu definiranja konkretnih mjera, nosioca aktivnosti, izvora sredstava i rokova za rješavanje problema nastalih u vezi povećanog broja ilegalnih migranata na području grada Bihaća.