Zbog negiranja genocida: Ovo je naredba Državnog tužilaštva SIPA-i da saslušaju Milorada Dodika

.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dobili su naredbu Tužilaštva BiH da saslušaju Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH.

Podnosioci krivične prijave

SIPA je dobila naredbu da Dodika sasluša u svojstvu prijavljene osobe za negiranje genocida u Srebrenici, a nakon što je izmjene Krivičnog zakona nedavno nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin (Incko) Inzko.

Dodika je, kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu, prijavilo više osoba zbog negiranja genocida i izjava datih televiziji RTRS 2.avgusta nakon čega je formiran predmet i zatraženo njegovo saslušanje.

Zahtjev SIPA-i otišao je 17. avgusta. Radi se o predmetu broj T 20 0 KTA 0021000 21, a zatraženo je da se saslušaju i podnosioci krivične prijave i da inspektori ove agencije pribave snimak, analiziraju sadržaj i sačine transkripte.

– Nakon ovih provedenih radnji potrebno je da u svojstvu prijavljene osobe saslušate Milorada Dodika, a sve u vezi navedenog istupa i pojašnjenja vlastitih navoda, a u kontekstu prijavljenog krivično djela – navedeno je.

U Mostaru potvrdio da je dobio poziv

Prema informacijama “Avaza”, SIPA-a prema naredbi još nije postupila i Dodik nije bio u prostorijama ove agencije da bio dao iskaz.

Podsjećamo, Dodik je jučer u Mostaru potvrdio da je dobio poziv za saslušanje iz SIPA.

Mislim da sam čovjek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva BiH od Sipe zatraženo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida u Srebrenici. Mi jednostavno ne želimo imati strance koji nameću zakone, bez obzira kakvi su sadržaji zakona. Očigledno je da se mi u Bosni i Hercegovini nikada nećemo dogovoriti oko toga. Mi Srbi nismo podanici i ne želimo da imamo strance koji će o tome odlučivati – rekao je Dodik.