Zbog nejednakih plaća u državnim institucijama sindikat kreće u borbu protiv diskriminacije uposlenika iz FBiH

Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH kaže da je ista plaća za isto radno mjesto, kaže Čopelj

Uposlenici u institucijama BiH iz entiteta Republika Srpska dobit će avgustovske i naredne plaće više od primanja uposlenika u državnim institucijama iz Federacije BiH, jer će se doprinosi i obračuni za uposlenike iz RS vršiti prema novim i izmijenjenim zakonima u RS, kako je „Avaz“ i najavio. 

Jučer je potvrđeno za naš list u Ministarstvu finansija i trezora BiH, oni su dobili instrukciju Vlade RS o načinu provedbe izmijenjenih zakona u RS prema kojima je došlo do povećanja plaća te smanjenja određenih poreza.

Platne liste  

Tako će uposlenici u državnim institucijama iz RS avgustovske plaće dobiti na osnovu obračuna po propisima iz tog entiteta, koji sada podrazumijevaju niže poreze i više plaće. Iz Ministarstva to što uposlenici još nisu dobili plaće za avgust ne smatraju kašnjenjem i kažu da će sve plaće biti isplaćene do 7. ili 8. avgusta.  

 

 Čopelj: Uslijedit će reakcija

Čopelj: Uslijedit će reakcija

No, s druge strane, Lejla Čopelj, predsjednica Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kazala je jučer za „Avaz“ da joj je nezvanično potvrđeno da će biti određenih kašnjenja u isplati avgustovskih plaća na nivou BiH.  

- Mi smo danas (jučer, op. a.) očekivali platne liste, ali nismo ih dobili. Raspitala sam se i dobila informaciju da će do kašnjenja u isplati plaće doći upravo zbog primjene izmijenjenih zakona i propisa u RS - kazala je Čopelj.

Sindikalni alati

Ona kaže da u ovom trenutku Sindikat nema zvaničnu potvrdu informacije da će plaće uposlenicima iz RS i FBiH biti isplaćivane u različitom iznosu, ali kaže da će, ako bude tako, uslijediti njihova reakcija.

- U tom slučaju došlo bi do diskriminatornog odnosa prema uposlenicima u FBiH. Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH kaže da je ista plaća za isto radno mjesto. Stoga će Sindikat poduzeti sve zakonske mjere i sindikalne alate borbe da do toga ne dođe – pojašnjava Čopelj.

U više od 70 institucija BiH zaposleno je oko 22.000 ljudi.