Zbog nemogućnosti prelaska u RH pojedini migranti iz BiH se vraćaju prema Grčkoj

Pojedini migranti su po 74 puta bezuspješno pokušavali preći iz BiH u Hrvatsku i već postoje slučajevi da se određene grupe vraćaju prema Grčkoj kako bi pokušali ući u Evropsku uniju morskim putem, istaknuto je na predstavljanju rezultata operativne akcije "BiH 2019" danas u Sarajevu.

Načelnik Sektora za operativno-obavještajne poslove Službe za poslove sa strancima BiH Rade Kovač naveo je da BiH nama najbolje riješeno sprečavanje ulaska migranata u BiH zbog nedostatka ljudskih resursa, dok su zemlje u koje oni pokušavaju da uđu iz BiH efikasno zatvorile granicu.

"Ti migranti su bez identiteta i nemoguće ih je vratiti u zemlje porijekla jer njihove zemlje to opstruiraju, kao što i susjedne zemlje iz kojih su ušli u BiH opstruiraju provođenje readmisije", rekao je Kovač. 

Direktor ljubljanskog ureda Međunarodne fondacije za upravljanje i reformu sigurnosnog sektora - DCAF Anton Travner naglasio je da su organizovane kriminalne grupe koje djeluju na teritoriji BiH na prokrijumčarenih oko 5.000 migranata koliko ih trenutno ima zaradili između 7,5 i 10 miliona eura. 

"Krijumčarenje ljudi je najisplativiji i najmanje riskantan oblik kriminala, ali i najbrutalniji jer se ljudska bića tretiraju gore nego materijalne stvari", rekao je Travner.

U proteklih osam dana realizovana je operativna akcija "BiH 2019" koja je bila usmjerena na suzbijanje krivičnih djela u oblasti ilegalnih migracija, te su ostvareni značajni rezultati i prikupljen veći broj korisnih informacija u vezi ilegalnih migracija i osoba koja se bave tim kriminalom, prenosi N1.

U akciji su učestvovali policijski službenici Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Moldavije i Slovenije, a provedena je u saradnji s DCAF-om, EUROPOL-om i FRONTEX-om.

Izvor: