Zbog niskih cijena u trgovinama prodavači na pijacama bez posla

Da su bh. građanima u općoj besparici bitnije niske cijene od kvaliteta proizvoda, najbolji su dokaz trgovci na pijacama, koji ostaju bez posla zato što je njihova roba skuplja od one u tržnim centrima.

Redovno plaćaju

Emira Jusić, koja već godinama radi na sarajevskoj pijaci Markale, kaže da joj je teško prodati svježe voće i povrće, jer će ljudi krompir, luk, mrkvu, jabuke, mandarine... radije kupiti u velikim centrima, gdje su cijene dosta niže, iako se ta roba po kvalitetu ne može porediti s onim što nude na pijaci.

- Sigurna sam da su naši proizvodi svježiji i kvalitetniji, a kod nas se, za razliku od trgovina, može kupiti i domaće voće i povrće. Svaki dan nabavim onoliko koliko mogu prodati, dok ono iz prodavnica uglavnom stoji i po nekoliko dana. Pijaca je postala skuplja i zbog toga što imamo visoke namete, a to sve valja redovno plaćati – navodi Jusić te dodaje da, zahvaljujući redovnim kupcima koji cijene domaće, ipak uspije nešto i zaraditi.

I podaci zavoda za statistiku FBiH i RS također već mjesecima potvrđuju pad prodaje na zelenim pijacama i povećanje broja kupaca u maloprodajnim radnjama i tržnim centrima.

Ništa bolje

Prodaja poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH u septembru ove godine manja je za skoro pola miliona maraka, a u odnosu na 2017. za skoro 22 posto.

Ni u manjem bh. entitetu situacija nije ništa bolja. Prodaja na pijacama ovog septembra, u poređenju s istim mjesecom lani, manja je za 402.548 KM ili 22,8 posto. Istovremeno, prodaja u trgovinama povećala se za 12,8 posto.

Bićo: U velikom smo problemu  

- Činjenica je da građani nemaju para pa kupuju gdje je jeftinije. Ne može se porediti cijena uvezene jabuke u tržnom centru i one domaće na pijaci. Država se time treba baviti, jer poljoprivrednici su u velikom problemu. Vlast se prije odlučuje za uvoz, jer državi tada ostaje PDV, a ako pomaže domaćeg proizvođača, onda mu mora platiti poticaj - kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Izvor: