Zbog poskupljenja goriva: Obuka i polaganje vozačkog ispita u USK će porasti na najmanje 1400 KM

.
U USK-u trenutno posluju 64 autoškole. Nakon što su u pandemiji covida otežano radili sada su suočeni i s ekstremnim povećanjem cijena goriva zbog čega će uskoro i morati podići cijene za kandidate koji žele položiti vozački ispit. Trenutna cijena jednog sata obuke iznosi 20 maraka što jednostavno nije dovoljno da pokrije troškove poslovanja, pa budući vozači mogu očekivati poskupljenje obuke i polaganja vozačkog ispita koja će uskoro porasti na najmanje 1400 maraka…

Nakon uspješno završene srednje škole i položenog maturskog ispita, Amira Dizdarević polaznica je obuke u autoškoli, koju su platili njeni roditelji.Veliki je to izdatak, pa Amira pažljivo prati upute instruktora kako bi što bolje savladala potrebne vještine. Iako je tek započela s obukom, treme nema puno. Kako nam je sama potvrdila, mislila je da će se bojati, ali se to nije obistinilo, što pripisuje odličnom radu instruktora vožnje, piše RTVUSK.

 

Za prosječna primanja, cijene obuke za vozački ispit nisu male i kreću se od 1.150,00 maraka pa naviše. Iz Udruženja autoškola USK ističu kako je nemoguće u ovakvim uvjetima poslovati, jer cijene naftnih derivata rastu svakodnevno, a vlast ne poduzima ništa da zaustavi ovaj trend. Husein Okanović predsjednik Udruženja ‘Autoškole USK’, kazao nam je kako cijena goriva diktira sve što čini okvire njihovog rada i poslovanja, a stalna povećanja cijena samo im usložnjavaju i otežavaju rad.