Zbog sezonskog virusa privremeno zatvorena Osnovna škola "Mejdan" u Tuzli

Učenici Osnovne škole "Mejdan", umjesto u školskim klupama, jučer su proveli dan u svojim kućama. Kako saznajemo, razlog zatvaranja škole je sezonska viroza kod većeg broja učenika. U petak nekolicina učenika zbog stomačnih tegoba nije došla u školu.

Iako je dezinfekcija objekta već obavljena, direktorica Osnovne škole "Mejdan" Sanela Jaganjac kazala nam je da su iz preventivnih razloga odlučili ponovo uraditi dezinfekciju kako se virus ne bi dalje širio. Razloga za paniku nema jer je u pitanju sezonski virus. 

- Učenici su jučer na nastavi bili prva tri časa, nakon toga smo odlučili uraditi dezinfekciju objekta. Prema informacijama koje smo dobili iz Doma zdravlja Tuzla, 14 djece je evidentirano zbog virusa, ali svi su pušteni na kućno liječenje - kazala je Jaganjac. Prema riječima direktorice, i u ostalim školama situacija je slična, učenici se žale na virusne probleme. 

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić kazao nam je da situacija nije alarmantna.

- U pitanju je obična sezonska viroza, isključena je mogućnost trovanja hrane jer u neposrednoj blizini ne postoji objekt za prodaju hrane - kazao je za "Avaz" Bahrudin Hadžiefendić.

U Osnovnoj školi "Mejdan" sve učionice su dezinfikovane, očišćene klupe, a prostorije su provjetrene. Sutra će učenici ponovo u školske klupe, a nastava će biti realizirana prema redovnom rasporedu.