Zbog situacije sa poplavama zatvoreni granični prelazi Bosanska Dubica, Kostajnica i Novi

granicni prelz
Zbog trenutne situacije sa poplavama u Hrvatskoj i BiH, BIHAMK je saopštio da su zatvoreni granični prelazi Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica i Bosanski Novi. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz zadržavanja do 30 minuta.

 

Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima: Bihać-Srbljani (Kostela), Bihać-Kamenica i Bosanska Otoka-Bužim.

Na magistralnom putu Bosanska Dubica-Bosanska Kostajnica (u mjestu Špilja) obustavljen je saobraćaj putničkih vozila, dok teretna vozila saobraćaju otežano.

"I na ostalim putnim pravcima u zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni upozoravamo na vodu na kolovozu, opasnost od novih klizišta i učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima. Držite odstojanje između vozila i izbjegavajte rizična preticanja", saopštio je BIHAMK.

Kiša koja pada danima uzrokovala je poplave koje su zahvatile brojne gradove u Unsko-sanskom kantonu, među kojima je i Bosanska Krupa u kojoj je situacija najteža. U Bosanskoj Krupi situacija se ovog jutra drastično pogoršala. Voda je poplavila veliki dio grada i poplavila prizemlje brojnih kuća i zgrada.

Kako je za Klix.ba rekao Tarik Halkić iz JU "Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje" Bosanska Krupa, podzemne vode dodatno otežavaju situaciju.

"Sada je puno više potopljenih područja nego u decembru prošle godine. Pogođeni su i prvivatne kuće, vikendice", poručio je.

Među najugroženijim područjima je i grad Bihać.

Poplave su prouzrokovale ogromnu štetu u Bihaću, a najkritičniji dio ovog grada je Bakšaiš.

Kako je za Klix.ba rekao predsjednik mjesne zajednice Bakšaiš Emir Muslić, na ovom području situacija nije bila gora od 1988. godine.