Zbog teške adaptacije treba ukinuti praksu promjene vrtića

dsa
Nužna izmjena dosadašnjeg načina upisa djece

Način upisa djece u gradske vrtiće na području Kantona Sarajevo, ako to bude po volji vlasti, mogao bi biti promijenjen u narednom periodu. To je nužno uraditi iz razloga što dosadašnji model upisa predstavlja ogroman stres, kako za djecu tako i za roditelje.

 

Lista za subvencije

Naime, praksa je takva da se svake godine, bez obzira na to da li dijete već ide u neki vrtić, iznova dostavljaju prijave za upis. Tako se često dešava da se dijete, koje već ide u privatni vrtić, nađe na listi za subvencije te dobije mjesto u državnom vrtiću. Međutim, za neke porodice to predstavlja veliki problem.

- Kao roditelju, to mi je veliki stres. Moje dijete se godinu navikavalo na odlazak u vrtić u kojem je upisano. I danas zna da zaplače. Ne smijem ni pomisliti na to šta nas čeka ako budemo morali mijenjati vrtić. Voljela bih da nadležni povedu o tome računa. Često čujem kako se apelira na to da se ne mijenjaju učitelji djeci u školama, isto to važi i za naše mališane - kaže Belinda Mehmedović.

 

Burne reakcije

Da se tom problemu treba posvetiti pažnja, smatra i neuropsihijatar Slobodan Nogo. Za “Avaz” kaže da se neka djeca rode emocionalno osjetljivija pa sve doživljavaju intenzivnije.

- Takva djeca burnije reagiraju, češće plaču, više se boje, glasnije se ljute, a nemaju, s obzirom na to da su još mali, kapaciteta da znaju i mogu prilagoditi svoje reakcije. Kod takve djece je prirodno za očekivati da će i na promjenu odlaska u vrtić burnije reagirati u odnosu na neku drugu djecu koja su rođena s nešto manje osjetljivim temperamentom - ističe Nogo.

 

Pedagoška opravdanost

Resorno ministarstvo, na čijem je čelu Naida Hota-Muminović, ima razumijevanja za ovaj gorući problem.

- U narednom periodu, u analizama koje ćemo provesti u odnosu na subvencioniranje boravka djece u predškolskim ustanovama, u ozbiljno razmatranje uzet ćemo i pitanje promjene ustanova, kao i učestalost ove pojave, te nakon provedene analize, eventualno, predložiti promjene, s akcentom na pedagošku opravdanost subvencioniranja troškova boravka djece koja su prošla adaptaciju u privatnim vrtićima - rekla je nedavno ministrica.