Zbog tragedije u Gradačcu protesti čak u 13 gradova u Hrvatskoj

nizama
Razlog eskalacije broja ubistava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sistemskih mjera prevencije nasilja.

 

Ženske organizacije i inicijative organiziraju 21.8. 2023. javnu akciju „Sigurnost žena je odgovornost države“ u 13 gradova u Hrvatskoj.

“Ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović. Njeno ubistvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sistema zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja”, stoji u priopćenju Ženske mreže Hrvatske koja okuplja više hrvatskih udruga i inicijativa koje se bore za ženska prava.

“Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sistema zaštite koje prethodi ubistvu.

Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubistava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sistemskih mjera prevencije nasilja.