Zbog uzgoja marihuane osuđeni na 15 i po godina zatvora

marihuana
Šeranić je osuđen na šest i po godina zatvora, Trninić je dobio pet i po, a Đajić tri i po godine

 

Sanel Šeranić (33) i Dean Đajić (30) iz Banje Luke, te Danijel Trninić (37) iz Kostajnice osuđeni su u Okružnom sudu u Banjoj Luci na 15 i po godina zatvora zbog uzgoja marihuane u jednoj od najvećih laboratorija koje je MUP RS otkrio u Trnu kod Laktaša. 

Šeranić je osuđen na šest i po godina zatvora, Trninić je dobio pet i po, a Đajić tri i po godine. Pored trgovine drogom Šeranić i Trninić su osuđeni i za neovlašteno posedovanje oružja, odnosno 850 grama eksploziva i automatske puške.

Specijalizovana laboratorija

U presudi se navodi da su oni od februara do jula prošle godine uzgajali marihuanu u iznajmljenoj hali u Trnu kod Laktaša. Halu su pretvorili u specijalizovanu laboratoriju za uzgoj droge, sa najsavremenijom opremom, u kojoj je policija otkrila 756 stabljika indijske konoplje. Biljke su bile visoke između 120 i 210 centimetara, a otkriveno je i 1,8 kilograma osušene marihuane, te eksploziv i oružje. Šeranić i Trninić osuđeni su i da su od 2018. godine uzgajali marihuanu u kući u ulici Janka Veselinovića, gdje je otkriveno još 62 grama marihuane. I Đajić je imao dopunski posao i marihuanu je uzgajao u potkrovlju kuće u Banjoj Luci, gde je otkrivena mini laboratrija i 240 grama suve marihuane. 

U presudi se navodi da se velika laboratorija nalazila u hali, sa oko 600 kvadratnih metara, koju je Šeranić unajmio od vlasnika "Big radija" i nekadašnjeg kandidata za gradonačelnika Banje Luke Ljubiše Buce Kragulja, koji nije imao pojma u koje svrhe je ona korištena.

Zanimljivo je da je Šeranić ugovor o zakupu sklopio pomoću lažnog slovenačkog pasoša na ime Sretko Rožić iz Ljubljane. Tokom suđenja Kragulj je posvjedočio da mu je rečeno da će se hala koristiti za recikliranje plastike, te da će u njoj raditi firma iz Slovenije. Mjesečna zakupnina hale je iznosila 3.000 KM, a Kragulj je u sudnici Šeranića prepoznao kao čovjeka koji mu se predstavio kao Rožić.

Sklopio sporazum

Laboratorija u Trnu je otkrivena 15. jula prošle godine u policijskoj akciji "Unikat", kada su optuženi i uhapšeni. Osim droge i oružja policija je tada pronašla i zaplijenila još 30.569 evra i 2.200 franaka.  

U predmetu "Unikat" ranije je na tri godine i deset mjeseci zatvora osuđen Nenad Dragišić (31), koji se nagodio s tužilaštvom i sklopio sporazum o priznanju krivice. Zanimljivo je da je i on imao dvostruki identitet, te ličnu kartu Srbije na ime Marko Kecman, koju je izdata od strane PU Sremska Mitrovica.

Izvor: