Zbog visokih cijena Hrvatska gubi dio turista

.
Turisti sve više otkazuju skuplje apartmane i odlaze u jeftiniji smještaj, a kako kaže Žgomba, last minute je normalan, to je jako često

 

Visoke cijene apartmana napravila su ogromne probleme ove godine u Hrvatskoj.

Reporterka Dnevnika Nove TV razgovarala je s Borisom Žgombom, predsjednikom Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Strah da će Hrvatska dio turista zbog visokih cijena izgubiti sljedeće turističke sezone ostvario se već ove. Prenapuhane cijene smještaja brzo su postale ustvari one najskuplje jer su dio apartmana i kuća za odmor u julu ostavile praznima. Svi oni sada su prisiljeni sniziti cijene i do 60 posto.

- Bilo je evidentno da se u jednom momentu, kod nekih pojedinaca, stvorilo preveliko očekivanje i omjer cijena koji nije bio istovjetan vrsti, odnosno kvaliteti proizvoda koje dobiju - kaže za Dnevnik Nove TV predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boris Žgomba. "Ima onih koji su željeli zaraditi na nepošten način. Zasigurno jesmo skupi za sve, naravno, no nije skup u Hrvatskoj samo turizam, živimo u zemlji u kojoj su i ostale usluge skupe za standard građana. Nažalost, turizam je sastavni dio toga", dodaje.

Objašnjava i kako je za ovu sezonu "u ovom momentu neka šteta već napravljena. Utjecat će jednim dijelom sigurno i na drugu turističku sezonu. Oni koji su doživjeli cijene koje nisu vrijednost za novac okrenut će se, budimo sigurni da onaj kojeg smo na neki način prevarili kroz aranžmane, taj se više ili neće vratiti ili će tražiti da se to povjerenje, s kojim je on došao k nama, ponovno izgradi, a za to će trebati vremena."

Upitan kako tačno popraviti dojam za sljedeću sezonu, odgovara:

- Na pola smo turističke godine, još uvijek imamo polovinu, ako se opametimo i napravimo sve ono što je bitno, da se vratimo u neke okvire, naravno tko je izašao iz okvira, mislim da još imamo šanse da to sve skupa prođe s mnogo manjim posljedicama."

Turisti sve više otkazuju skuplje apartmane i odlaze u jeftiniji smještaj, a kako kaže Žgomba, last minute je normalan, to je jako često. „Turistima to dopuštaju tehničke platforme, informirani su i traže najbolja rješenja za svoj odmor“, kazao je on.