Izborni rezultati u Krajini: SDA pobjednik na svim nivoima- NES izgubio koalicioni kapacitet

sdasad

Iako se još uvijek, skoro dvadeset dana od održavanja izbora broje glasovi i zbrajaju rezultati, sasvim je izvjesno da je SDA stranka sa najvećim brojem glasova na USK. To je dosta manje nego prošlih izbora, ali su ipak ostvarili poziciju prve stranke na USK.

Na nivou BiH i FBiH imaju 6-7 hiljada glasova više od najvećeg rivala NES (A-sda), dok na nivou Skupštine USK taj broj je nešto više od 1000 glasova. Osim ove dvije stranke, u Skupštini USK biće još i SDP, DF, Pomak, Laburistička stranka, NiP, SBiH i Naša stranka.

Kako sada stoje stvari SDA je dosta blize tome da formira novu vladu, jer uz već poznate partnere DF i Pomak, imaju sigurnih 15 glasova. Za većinu će im trebati još jedan glas, a znajući kako reaguju u ovakvim situacijama neki od zastupnika koji su ponovo izabrani, a poznati su po svojoj servilnosti vladajućoj većini kako bi svoju podršku iskoristili za zapošljavanje članova svoje porodice na poslove koje plaćaju građani USK kroz budžetski novac, što je posebno bio slučaj sa zastupnikom Nisvetom Jusićem iz prošlog mandata, onda je jasno da bi u tom slučaju vladajuća SDA lako našla ‘dodatnu ruku’ za većinu.

S druge strane, NES je izgubio koalicioni kapacitet, jer najradije POMAK Šuhreta Fazlića, koji bi mogao biti i novi premijer USK, a zatim i DF nisu skloni da koaliraju sa trenutno vladajućom NES- A-sda strankom. Bilo kako, jedna od ove dvije grupacije, ili ona okupljena oko SDA, koja je izvjesnija, ili ona oko NES-a boriće se za preuzimanje vlasti i resursa na USK.

Rezultat te borbe biće njihovo međusobno iscrpljivanje, rad na ivici kvoruma i stalna trvenja, koja će rezultirati minimalnom brigom za građane, jer će i jedni i drugi imati izgovor za svoje neuspjehe.

Rješenje koje bi eliminisalo ovakvu situaciju je velika koalicija, ove dvije stranke SDA i NES, koje bi onda morale preuzeti potpunu odgovornost za rješavanje svih važnih pitanja za USK i ne bi zavisile od ucjenjivanja raznih stranaka koje imaju jedan ili dva mandata u Skupštini.

Koliko će uskostranački, a koliko širi interes prevladati u ovim kombinatorikama saznaćemo uskoro.