Zdravstveni radnici u Krajini zbog politike više od 40 dana bez plaće

.
Zdravstveni radnici u Unsko-sanskom kantonu zbog politike više od 40 dana nisu primili plaću, a razlog toga je prekomponovanje vlasti u Unsko-sanskom kantonu i skupljanje potpisa za hitnu sjednicu na kojoj bi se razmatrao program rada Zavoda zdravstvenog osiguranja USK

Dok se na prvoj liniji bore s pandemijom koronavirusa kao zahvala zdravstvenim radnicima Unsko-sanskog kantona stiglo je kašnjenje plaće. Odnosno, uposlenici Kantonalne bolnice u Bihaću, Opće bolnice u Sanskom Mostu, Domova zdravlja i USK i gradskih apoteka više od 40 dana nisu dobili plaću i još uvijek nije poznato kada će je dobiti.

 

Pojedinci u Skupštini USK koji funkcionisanje Skupštine uvjetuju rekonstrukcijom Vlade, što smatraju normalnim, usporavaju i usvajanje Finansijskog plana ZZO kako bi plaće bile isplaćene.

 

Povjerenica SDP-a u Unsko-sanskom kantonu Fatka Kulenović za Klix.ba je kazala da su početkom sedmice usvojili budžet i to sa 16 ruku jer je jedna poslanica iz SDA (opozicije) glasala i podržala materijale na toj sjednici čime je donekle odblokirano funkcionisanje Unsko-sanskog kantona.

 

"Sada smo u pripremi za vanrednu sjednicu jer na prethodnoj kada smo usvajali budžet nije stigao materijal za plan i program rada Zavoda zdravstvenog osiguranja kako bi se otkočilo funkcionisanje zdravstvenog sistema u Unsko-sanskom kantonu", kaže Kulenović.

 

Dodala je kako je rekonstrukcija vlasti dogovorena, da nije bilo uvjetovanja oko direktorskih funkcija u zdravstvenim ustanovama, iako se i to spominjalo u medijima, ali je naglasila da je uslijed promjene većine u novu, politički uraditi i rekonstrukciju vlade.

 

Većinu u Skupštini Unsko-sanskog kantona tokom protekle sjednice činili su SDP, NES, NiP, NB, jedan zastupnik DF-a i zastupnica SDA koji je svojim glasom omogućila usvajanje budžeta.

 

Na pitanje kada bi mogli biti sakupljeni potpisi za vanrednu sjednicu, Kulenović je kazala da svi žele da to bude što prije.

 

"Potpisi se prikupljaju i kada dođu u proceduru, rok je tri dana da se sazove sjednica. S obzirom na goruću situaciju i 6.000 budžetskih korisnika, želimo da sjednica bude što prije. Ja bih voljela da je to bilo jučer, znate kakva je zdravstvena situacija, dodatni problem imamo i s migrantima, tako da zdravstveni radnici podnose veliki teret i nisu zaslužili da čekaju plaću", dodaje Kulenović.

 

Prema pisanjima medija, kako bi se sačuvala većina u Skupštini USK, zagovara se smjena pet ministara, a nova skupštinska većina zbog prekomponovanja vlasti o plaćama radnika u zdravstvu razmatrat će vjerovatno naredne sedmice.