Zdravstveni radnici u Tuzli izlaze na proteste ako ne dobiju povećanje plata i hiljadu KM pomoći

.
Zaposleni u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu spremaju masovne proteste ukoliko im vlast ne ispuni dato obećanje koje se odnosi na povećanje plata. Također od Zavoda zdravstvenog osiguranja TK traže da im isplati po hiljadu KM pomoći, kao što su učinili svojim zaposlenicima.

 

Zdravstveni radnici i vlast u Tuzlanskom kantonu početkom oktobra postigli su dogovor koji je u konačnici kompromisno rješenje problema.

Naime, zdravstveni radnici od vlasti su tražili povećanje satnice sa 2,51 na tri marke, međutim, svoj iznos su spustili na 2,81 KM, ali im je vlast maksimalno mogla ponuditi iznos od 2,67 KM.

Nakon iscrpnih razgovora su dogovorili da se nađu ipak na sredini, te će se povećanje vršiti između 2,76 i 2,78 KM satnice, u zavisnosti od koeficijenta.

Međutim, mjeseci i po dana kasnije, zdravstveni radnici tvrde da povećanje nisu dobili, s obzirom da iznos od tri miliona maraka nije prebačen. Vlasti su za to dali rok od deset dana, a ukoliko ne ispune obećano slijede masovni protesti.

"Mi smo sve ispunili iz dogovora od 4. oktobra, a Vlada TK je koristeći određene načine i izbjegavajući zakonske propise, odbila ispuniti sve dogovoreno stvari, među kojima je i prebacivanje tri miliona maraka koji će ići u interesu podizanja standarda radnika zaposlenih u zdravstvu. Zbog toga, sindikat u ovom trenutku provodi anketu među članstvom vezano za masovne proteste koji će biti održani ukoliko u roku od deset dana vlada ne pronađe način za ispunjenje svojih obaveza", kazao je za Klix.ba Zijad Latifović iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu su izrevoltirani i činjenicom jer je, kako tvrde, Zavod zdravstvenog osiguranja TK donio odluku o isplati jednokratne pomoći svojim zaposlenicima u iznosu od 1.080 KM.

"Na taj način su doveli u diskriminacijski odnos zaposlene u zdravstvu. Mi ćemo preduzeti sve zakonske mjere vezano za ovo te ukoliko nam ne odgovore na ovo, odnosno ne isplate tu pomoć, izaći ćemo vjerovatno na masovne proteste. Također, nisu isključeni ni ostali vidovi sindikalne borbe", nastavlja Latifović.

Dok zdravstevni radnici navode da su nadležni iskoristili njihovu dobru volju, iz kantonalnog ministarstva zdravstva iznose svoju stranu priče.

"Mi smo se obavezali da će Vlada TK izvršiti transfer od tri miliona KM koji je predviđen rebalansom budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Istina, sredstva nisu prebačena u cijelosti jer je ostala isplata još 0,4 posto od tog iznosa. Sindikati bi dalji razgovor trebali voditi sa poslodavcima, odnosno direktorima javnih zdravstvenih ustanova", kazala nam je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Uz Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK isti stav dijele i u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK, a skupa su donijeli i takvu odluku da se oktobarski postignuti dogovor sa Vladom TK stavlja van snage.