"Zelena transverzala" - Plan koji je Tuđmanu i Miloševiću bio argument za podjelu BiH

Bauk "zelene transverzale" ponovo kruži Balkanom! Mit koji je imao svoju ulogu u pregovorima Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana prije skoro tri decenije, te, kako su pisali Mile Stojić i Senad Pećanin, postao glavnim argumentom za podjelu Bosne i Hercegovine, poput kakvih ljetnih požara, ponovo je prošao napaćenim državama bivše Jugoslavije.

Piše: Faruk Vele

Prva Srpska TV je tako ovih dana objasnila srbijanskoj javnosti da "zelena transverzala" datira još iz vremena kada su Osmalije napravile prodor u Evropu, da je "sve vrijeme tinjala i naposljetku oživjela".

Zetra kao prijetnja

Priča o "zelenoj opasnosti" je upravo na Mitićevoj RTS, televiziji koja ovih dana slavi 60-godišnjicu, ali i kasnije, korištena kao propagandno sredstvo kojim su opravdavani ratni zločini, odnosno genocid u BiH, te progoni hiljada Bošnjaka u Sandžaku.

zelena tansferzala 2.jpg - undefined

Zelena transverzala

Kao onomad, u osvit agresija i ratova '90-ih, "zelena transverzala" sada služi kao argument u nekim novim pričama o našim razgraničenjima, sve prizivajući duhove mračne prošlosti i unoseći zebnju i strah u prostore s kojih se ljudi ionako sve više sele, odlazeći daleko iz "naše mrtvaje" pod "sunce tuđeg neba", gdje će tražiti sreću koju ovdje našli nisu.

Još je BBC u maju 1990. godine otvorio temu o džihadističkoj prijetnji Evropi, tvrdeći da je takvih optužbi bilo čak i u vrijeme Zimske olimpijade u Sarajevu. Prenosili su kako je u šali i naziv dvorane "Zetre" protumačen kao skračenica za "zelena transverzala".

"Zelena je inače boja islama", naveo je BBC intervjuirajući orijentalistu dr. Darka Tanaskovića iz Beograda i prof. dr. Fikreta Karčića iz Sarajeva, koji su odbacili bilo kakvu mogućnost o povezanosti ovdašnjih muslimana s fundamentalizmom. Ali to nije mnogo pomoglo, pa sarajevska "Zetra" zapaljena već dvije godine kasnije, s početkom agresije, u maju 1992. godine. Tragično je da je ono što je za BBC prije 28 godina bilo šala, za Prvu Srpsku TV danas prijetnja!?

zelena trsansferzala (od foce do arabije).jpg - undefined

Zelena transverzala

"Zelena transverzala" je pominjana i krajem osamdesetih u jugoslovenskoj javnosti. Jedan autor je "Našim Danima" iz Sarajeva prigovorio zašto, umjesto o Miloševiću i srpskom nacionalizmu, ne pišu o "zelenoj transverzali".


Međutim, malo ko se sjeća da je ta "islamska zavjera" i "zelena transverzala", masovno doseljavanje Bošnjak iz Turkse koji će, eto, pohrliti da na "vrh Romanije postave zeleni bajrak", scenariji u kojem će Njegošev mauzolej postati turbe, a Duvno Duhno i slične gluposti, bili izmišljotine tada ekipe
satiričnog magazina Voxa koji su uređivali sarajevski srednjoškolci. Paradoksalno je da su tu teoriju zavjere kao strogo povjerljiv dokument razmatrali upravo Tuđman i Milošević. Čak ga je u kontekstu odgovornosti za rat pominjao i Emir Kusturica.

No, kome danas, nakon toliko decenija, trebaju "zelene transverzale" i jesu li uvod u neko novo zlo na ovim prostorima, na koje upozorava i srbijanski historičar Milivoj Bešlin?

Teoriju zavjere o "zelenoj transverzali", i to "od Bosfora do Bihaća", ponovo su "potpalili" ko drugi do propagandisti Milorada Dodika na RTRS-u, i to još u februaru prošle godine. U emisiji Pečat žestoko je tada kritizirana ideja o izgradnji brze ceste između Beograda i Sarajeva, te, naravno, nazvana "zelenom transverzalom".