Zeleno svjetlo i za radnike iz BiH: Njemačka produžava odluku o zapošljavanju stanovnika Zapadnog Balkana

Radnici
Njemačka vlada usvojila je odluku o produžetku važenja pravila o useljavanju nekvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana do 2023. godine.

 

Time se omogućuje građanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore da, nezavisno od formalnih kvalifikacija za zapošljavanje, doputuju u Njemačku, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad i socijalna pitanja Nemačke.

Novina je uvođenje kvote od 25.000 radnika sa Balkana godišnje.

  • Produženje pravila o Zapadnom Balkanu za tri godine je dobro za njemačku privredu. Pojedine branše kao što je građevinarstvo i dalje bilježe ekspanziju i trebaju im radnici. Nedostatak stručnog kadra ne smije u ovim branšama da zakoči rast – rekao je ministar za rad Hubertus Heil.

On je dodao da se dolazak kvalifikovane radne snage omogućuje ako nema dovoljno takve radne snage u Njemačkoj ili EU, prenosi Srpskainfo.

Staro pravilo je na snazi do kraja 2020. a od stupanja na snagu 2016. pokazalo se kao veoma korišćen način legalne radne migracije.

  • I rezultati procjene Instituta za istraživanja tržišta rada su pozitivni. Pokazalo se da je 58 odsto radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na nivou stručne kvalifikovane radne snage ili višem –  navodi se na sajtu Ministarstva.

Odluku o novom pravilu treba da usvoji gornji dom njemačkog parlamenta, Bunderat gdje je na dnevnom redu 9. oktobra.