Zelenski posjetio Izium: Ukrajinska zastava se ponovo vijori iznad gradske vijećnice

.
Nakon skoro šest mjeseci pod ruskom okupacijom, Izium je ostao u velikoj mjeri razoren

 

S rukom na srcu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gledao je u srijedu kako se zastava njegove zemlje diže iznad ponovno osvojenog grada Iziuma, čineći rijedak pohod izvan glavnog grada, naglašavajući neugodno povlačenje Moskve iz ukrajinske kontraofanzive.

Ruske snage napustile su ratom oštećen grad prošle sedmice dok su kijevski vojnici nastavljali zadivljujuće napredovanje koje je povratilo velike dijelove teritorije u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkov.

Mogući ratni zločini

Dok je Zelenski gledao i pjevao nacionalnu himnu, ukrajinska zastava podignuta je ispred spaljene zgrade gradske vijećnice. Nakon skoro šest mjeseci pod ruskom okupacijom, Izium je ostao u velikoj mjeri razoren, sa stambenim zgradama koje su pocrnile od požara i koje su oštećene od artiljerijskih udara.

Zjapeća rupa i gomile šute stajale su na mjestu gdje se jedna zgrada srušila.

- Prizor je veoma uznemirujuć, ali za mene nije šokantan jer smo počeli da vidjeli iste slike iz Buče, sa prvih deokupiranih teritorija… iste uništene zgrade, ubijene ljude - rekao je Zelenski kratko novinarima.

Nedavni poraz Moskve na sjeveroistoku Ukrajine bio je njen najveći vojni poraz od povlačenja ruskih trupa iz područja oko Kijeva, glavnog grada Ukrajine. Na sjevernoj periferiji Iziuma, ostaci ruskih tenkova i vozila leže razbijeni uz cestu.

U toku posjete Zelenskog, njegove snage su vršile kontraofanzivu, deminirale oslobođenu teritoriju i istraživale moguće ratne zločine. Rekao je da kako ukrajinski vojnici ponovo zauzimaju okupirana sela, "i da se život vraća".

Bajden: Ukrajinske snage su ostvarile "značajan napredak"

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) primijetio je u srijedu da su ukrajinske snage ostvarile "značajan napredak" posljednjih dana, ali je rekao:

- Mislim da će to biti dug put.

Kontraofanziva je također ostavila više oružja u ukrajincima.

Ruske snage su vjerovatno ostavile desetine tenkova, oklopnih transportera i drugog teškog naoružanja dok su bježale od ukrajinskog napredovanja na istoku zemlje.

Centar za odbrambene strategije saopćio je da je jedna ruska jedinica koja se nalazila oko Iziuma ostavila iza sebe više od trideset tenkova T-80 i otprilike isto toliko borbenih vozila pješadije poznatih pod akronimom BMP. Druga jedinica je iza sebe ostavila 47 tenkova i 27 oklopnih vozila.