Zelenski: Ukinite vize ruskim ubicama

fas
Zelenski je prvi put pozvao na zabranu izdavanja viza u svom ovosedmičnom intervjuu za Washington Post, rekavši da bi Rusi trebali živjeti u svom vlastitom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je ponovno pozvao članice Evropske unije da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao "supermarket" dostupan svakome ko ima sredstava za ulazak.

Zelenski je napomenuo da se njegov prijedlog ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć jer su riskirali svoju slobodu ili živote opirući se politici lidera Kremlja Vladimira Putina

"Trebaju živjeti u vlastitom svijetu"

- Moraju postojati garancije da ruske ubice ili saučesnici u državnom teroru ne koriste šengenske vize - kazao je Zelenski u svom noćnom obraćanju, misleći na vize koje vlasniku omogućuju pristup šengenskom području koje obuhvata nekoliko država EU.

- Drugo, ne smijemo uništiti samu ideju Evrope - naše zajedničke evropske vrijednosti. Evropa se stoga ne smije pretvoriti u supermarket u kojemu nije važno ko ulazi i gdje je glavno da ljudi samo plaćaju svoju robu - poručio je.

Zelenski je prvi put pozvao na zabranu izdavanja viza u svom ovosedmičnom intervjuu za Washington Post, rekavši da bi Rusi trebali živjeti u svom vlastitom svijetu dok ne promijene svoju filozofiju.

Tek treba dobiti podršku

Apel Zelenskog tek treba dobiti podršku glavnih igrača u EU. No, kako je rekao, ohrabrila ga je podrška baltičkih država i Češke, koja trenutno predsjeda EU. Finska je također podržala ideju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije ove sedmice osudio je apel Zelenskog, rekavši da je "svaki pokušaj izolacije Rusa ili Rusije proces koji nema perspektivu".

Izvor: