Željezara tuži Vladu za 50 miliona KM

asd
Advokat bivšeg zeničkog giganta tvrdi da je riječ o dugu zaostalom iz Jugoslavije.

U Općinskom sudu u Sarajevu danas bi se trebalo održati pripremno ročište po tužbi Željezare Zenica u stečaju protiv Vlade Federacije BiH koja je tužena za oko 50 miliona KM.
U ime Željezare, čiji je stečajni upravnik Mirza Jarić (stečaj ove firme proglašen je u januaru 2018), tužbu je podnio advokat Kočiz Arnaut iz Zenice. Vlada FBiH donijela je 2008. godine odluku, kada je formirano preduzeće BH Steel d. o. o. Zenica udruživanjem tadašnje Željezare i Kuvajtske investicione agencije (KIA), da se temeljni kapital firme umanji za 29 miliona dolara na ime duga koji je BiH imala prema državi Kuvajt.
Prema riječima advokata Arnauta, radi se o dugu koji je zaostao iz Jugoslavije, po sukcesiji BiH mora vratiti 13,2 posto tog duga, a treba ga vratiti Federacija BiH.

- Nema potpisanog sporazuma između Vlade FBiH i institucija države BiH niti međunarodnog sporazuma BiH s državom Kuvajt o tome da se taj dug tako vraća. Mi tražimo 50 miliona KM koji su bili u bilansu stanja Željezara, kazao je Arnaut.
Godine 2004. kompaniju preuzima LNM Mittal grupa, koja je kupila BH Steel od KIA. Nakon spajanja kompanija Mittal i Arcelor, zenička kompanija je postala članica ArcelorMittal grupe (2006).
Željezara, koja je svojevremeno zapošljavala 25.000 ljudi, rasprodala je većinu imovine, a danas je tu svega 70-ak radnika koji se nadaju da će uspjeti otići u penziju. Nisu poznati razlozi zbog čega se 22 godine šutjelo u Željezari o ovome, da se ne reaguje.