Željeznica i drugi projekti u saobraćajnoj deblokadi Krajine (FOTO+VIDEO)

- Na jučer održanoj press konferenciji najodgovornijih za uspostavljanje željezničkog saobraćaja Sarajevo – Bihać, prezentirane su sve aktivnosti koje su od 2016. godine, kada je krenuo projekat, urađene do jučerašnje promo vožnje i dolaska, nakon 27 godina, talgo voza u Bihać. Između ostalog, kazano je da se na ovome neće stati te da će se učiniti napori kako bi Unska pruga zaživjela u svom punom kapacitetu gdje je krajnje odredište jug Hrvatske.

SARAJEVO/BIHAĆ, 3. jula - Dugo očekivani putnički  voz na realciji Sarajevo-Bihać stigao je jučer u Krajinu. Na njega se čekalo skoro tri decenije. Dvije godine čelni ljudi Željeznica Federacije ali i RS-a te uz financijsku podršku Vlade Federacije i saradnju vlasti USK, stvarali su uslove za uspostavu željezničkog saobraćaja i ponovno aktiviranje Unske pruge.

Enis Džafić, direktor Željeznica FBiH kaže kako je elektrifikacija bila završna aktivnost na uvezivanju većih bh. gradova sa željezničkim saobraćajem, pa samim tim je i Unska pruga ušla projektirano u ovaj obiman posao.

Aktiviranje željezničkog saobraćaja sa Krajinom tek je dio priče o Željeznicama Federacije koje su donedavno bile, kako tvrdi federalni premijer, tužna priča. Gubitak ovog javnog preduzeća dostizao je iznos i do 70 miliona maraka da bi danas prešao u fazu skoro pozitivnog poslovanja. Tome je u značajnoj mjeri doprinijela dobra saradnja i podrška federalne Vlade, što neće izostati ni u narednom periodu, potvrdio je premijer Novalić. Plan je u ovaj vid saobaćaja u narednoj godini transferirati značajna finansijska sredstava. Nedavni dolazak komesara iz Brisela nadležnog sa transport i komunikacije dodatno je ohrabrilo da će se željeznički saobraćaj u našoj zemlji u narednom periodu ojačati.

Kako navodi Fadil Novalić premijer FBiH, želi se ojačati kičma željezničkog saobraćaja od Ploča prema Beogradu i Budimpešti, jer se radi o Evropi i skretanju prometa od Kopra, Rijeke i Bara prema BiH, u čemu se vide značajni ekonomski efekti.

voz 1

Sanacija i ponovna uspostava Unske pruge u dijelu koji prolazi kroz R Hrvatsku te ide dalje u pravcu prema kranjem jugu ove države značilo bi puno za putnički  i transportni saobraćaj te uvezivanje i jačanja privreda ovog regiona.

Po riječima Huseina Rošića, premijera USK, na hrvatskoj strani Unska pruga je devastirana, a u nekim dijelovima više i ne postoji, te se nada da će Vijeće ministara naše zemlje i Vlada Republike Hrvatske imati razgovore o Unskoj pruzi i njenoj rehabilitaciji i stavljanju u promet.

Direktor Željeznica RS također se nada da će susjedna Hrvatska uključiti se u obnovu Unske pruge na svom dijelu teritorije ka jugu zemlje. Dragan Savanović, direktor Željeznica RS očekuje da će naši susjedi prepoznati značaj ove komunikacije, da će se obnoviti veze i pokrenuti vozovi prema Jadranu.

voz2

Tokom jučerašnjeg kratkog boravka u Bihaću, premijer Fadil Novalić potvrdio je da postoji saobraćajna izoliranost USK te da bi projekti, izgradnja bihaćkog aerodroma, obnova željezničkog saobraćaja te modernizacija magistalnih cesta bili put ka svojevrsnoj saobraćajnoj deblokadi Krajine.