Žena šest sati čekala hitnu pomoć i umrla: Medicinskoj sestri prijeti disciplinski postupak

.
Nakon utvrđivanja svih potrebnih činjenica, odlučit će se o daljnjim koracima, rekao je predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara

 

Inspekcija Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske je utvrdila moguće propuste u pružanju pomoći pacijentici u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu.

Kako navode hrvatski mediji, riječ je o slučaju Ruže Makaj iz Varaždina koja je Hitnu pomoć čekala 6 sati i na kraju preminula.

Hrvatska komora medicinskih sestara zaprimila je na postupanje nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva. O svemu su se oglasili i saopćenjem, prenosi 24sata.hr.

 Hrvatska komora medicinskih sestara zaprimila je na postupanje nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva. Inspekcija Ministarstva zdravstva je utvrdila moguće propuste u pružanju skrbi pacijentici u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu. Zbog sumnje na stručne propuste u ovom će se predmetu prvenstveno zatražiti nadopuna dokumentacije kako bi se mogla donijeti odluka o eventualnom pokretanju disciplinskog postupka protiv medicinske sestre. U slučaju donošenja odluke o pokretanju disciplinskog postupka ovaj slučaj će doći pred nadležno Povjerenstvo Komore koje će, sukladno komorskim aktima, u prethodnom postupku provjeriti sve činjenice i dokaze navedene u zahtjevu za pokretanje postupka, zatražiti očitovanje medicinske sestre i dostavu potrebne dokumentacije od iste, a sve kako bi bilo u mogućnosti donijeti stručno mišljenje o opravdanosti ili neopravdanosti zahtjeva. Sud Komore je neovisno tijelo koje u razmatranju svakog slučaja uzima u obzir sve dokaze i okolnosti slučaja, navodi se u saopćenju. 

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić izrazio je saočešće suprugu i porodici preminule pacijentice, u svoje ime i u ime Komore.

- Nakon utvrđivanja svih potrebnih činjenica, odlučit će se o daljnjim koracima, rekao je Gazić.

Za teže povrede, Sud Komore članu Komore može izreći različite mjere poput ukora, javnog ukora, novčane kazne, privremenog oduzimanja odobrenja za samostalan rad od mjesec dana do godine dana ili trajnog oduzimanja Odobrenja za samostalan rad.

Ako se u međuvremenu pokrene kazneni postupak protiv člana Komore s postupkom pred Sudom Komore može se zastati sve do donošenja pravomoćne presude.

Komora apeluje na javnost i medije da ne donose zaključke o nečijoj krivici prije nego što nadležna tijela utvrde sve relevantne činjenice - saopćili su iz Hrvatske komore medicinskih sestara.

Foto: Ilustracija