Žena u Hrvatskoj 17 godina primala penziju na osnovu lažnog staža iz BiH

.
Žena inicijala V. G. (77) s područja Slavonskog Broda punih 17 godina primala je penziju iako nije imala ni dan radnog staža. Neobičan slučaj dobio je svoj pravni epilog na sudu koji ju je pravomoćno proglasio krivom za djelo prevare te je osudio na godinu dana uslovnog zatvora.

Žena će državi morati vratiti nepripadnu imovinsku korist od 300.000 kuna (oko 78.000 KM), a s kamatama je to više od pola miliona kuna (oko 130.000 KM).

Ona je još 24. jula 1995. godine podnijela zahtjev za priznanje prava na starosnu penziju, a uz zahtjev je bila priložena i radna knjižica s upisanim radnim stažem u trajanju od 32 godine, 6 mjeseci i 3 dana, navodno ostvarenim u BiH.

"No, okrivljena je itekako bila svjesna da nije ostvarila ni jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo krivučno djelo započela ostvarivati navedenog 24. jula 1995. te ga je činila sve do 31. decembra 2012., pa nema govora o zastari", stoji u presudi Županijskog suda, piše Danica.hr.

Kroz cijelo inkriminirano razdoblje ostvarivala je protupravnu imovinsku korist tako stvorenim protupravnim stanjem, odnosno mjesečnim primanjem penzije na koju zapravo nije imala pravo, dodaju sa suda.

Lažna penzionerka je 17 i po godina primala je oko 1.400 kuna (363 KM) mjesečno, prenosi Index.hr. Presuda je postala pravosnažna pa će morati u roku od 15 dana vratiti više od pola miliona kuna te platiti troškove krivičnog postupka.