Žene masovno objavljuju fotografije svojih tangi nakon skandala u Irskoj

Diljem Irske održavaju se prosvjedi nakon što je u sudnici odvjetnica navela tange gaćice tinejdžerice kao dokazni materijal u slučaju silovanja.

Naime, Elizabeth O’Connell, odvjetnica optuženika za silovanje tinejdžerice, pred cijelom sudnicom navela je da je 17-godišnjakinja tom prilikom nosila čipkaste tanga gaćice te ih pokazala pred cijelom sudnicom.

 

"Odvjetnici u sudnicama uporno predstavljaju ovakve stereotipe o ženama zato što je jedina obrana za optužbu silovanja to da je spolni odnos bio dobrovoljan“, rekla je voditeljica centra za žrtve silovanja Rape Crisis Noeline Blackwell za Irish Independent.

"Nosila je čipkaste tange!“

Podsjetimo se, prije desetak dana 27-godišnjak je oslobođen optužbe za silovanje 17-godišnjakinje, a oslobađajuća presuda je donesena nakon što je odvjetnica optuženog poroti pokazala donje rublje žrtve.

"Pogledajte kako je samo bila obučena. Nosila je čipkaste tange", rekla je odvjetnica Elizabeth O'Connell.

Žene masovno objavljuju fotografije svojeg donjeg rublja

 

Prosvjedi koji se održavaju diljem zemlje inspirirani su kampanjom "Vjerujem joj" (I Believe Her). Kampanja je krenula vrlo brzo nakon što su detalji sa suđenja procurili u javnost. Mnoge žene u sklopu kampanje na društvenim mrežama počele su objavljivati fotografije svojeg donjeg rublja, koristeći pritom hashtag #ThisIsNotConsent.

 

"Jednostavnim jezikom rečeno, odjeća ne predstavlja pristanak na spolni odnos. Ovakvo prebacivanje krivnje na žrtve je zastarjelo i nema mu mjesta u našem zakonodavnom sustavu", rekla je Susan Dillon, jedna od osnivačica #ThisIsNotConsent grupe.

Irska zastupnica Ruth Coppinger u utorak je usred zasjedanja parlamenta iz rukava izvukla čipkaste tange. Tim činom htjela je parlamentu ukazati na još uvijek gorući problem u Irskoj – prebacivanje krivnje na žrtve.

"Neugodno je ovdje pred svima vama pokazivati tange, zar ne? Sada zamislite kako se osjeća žrtva silovanja kada se pred cijelom sudnicom pokazuje njeno donje rublje", rekla je Coppinger zastupnicima.