‘Žene prepuštene same sebi’: Da li je javnost posljednje utočište za žrtve?

.
Nasilje nad ženama proteklih godina sve je intenzivnije, a izaći iz začarenog kruga zlostavljanja, žrtvama se često čini nemogućom misijom. Građani u Bosni i Hercegovini su mišljenja da su žene odavno - prepuštene same sebi.

 

Gotovo svaka druga žena u BiH doživjela je neki oblik nasilja nakon svoje petnaeste godine. Žrve su često bez podrške, a počinioci bez kazne.

Da li se osjećate sigurno? Ne.

Odgovor je to većine građana u Sarajevu. Odavno se kažu ne osjećaju sigurno, pogotovo nakon posljednjeg slučaja ubistva u Gradačcu, koji je šokirao ne samo građane BiH, već i regiona. Borba protiv nasilja nad ženama traži temeljne i dugoročne promjene ne samo u zakonodavstvu, već i u načinu na koji nasilje posmatramo, o njemu mislimo i na njega reagujemo.

Pitali smo i građane Sarajeva:

“Pošto sam nešto i sama preživjela, a i kćerka mi -ne osjećam se sigurno. Prvo bi ja od policije krenula, pa političari ili su ljudi nepismnei nemaju dovoljno škole ili neće da rade svoj posao. Sinoć sam sve preplakala potreslo me to nesmijem da pomislim uopšte na to sta se toj curi događalo. Odmah bih prijavio”, samo su neki od odgovora građana.

Prijavili bi nasilje, kažu i građani Banjaluke i Mostara. Neki se osjećaju sigurno, a neki ne.

Žrtve nemaju dovoljno podrške od prijave nasilja, tokom istrage, i suđenja.

Nasilje nad ženama posljednjih godina sve je intenzivnije. Da li je javnost posljednje utočište za žrtve? Tako izgleda,  jer institucije koje bi trebale da štite njihova prava, i kažnjavaju nasilnike gube svoj kredibilitet – često nisu mjesta u kojima se može dobiti, sigurnost i zaštita.