Žene-žrtve rata iz Prozora pokrenule biznis

Više od 30 žena bilo je zainteresovano za biznis-planove

Žene-žrtve seksualnog nasilja, koje su preživjele ratne torture, jedna su od najranjivijih kategorija stanovništva u Bosni i Hercegovini, a nalaze se na marginama društva. U većini slučajeva čak i ne znaju koja sve prava imaju, praktično su nevidljive, pa im je svaki vid podrške u smislu obrazovanja, zapošljavanja i uopće ekonomske nezavisnosti dobrodošao.

Podrška na terenu

Fondacija lokalne demokratije je nevladina organizacija u čijem fokusu je trenutno realizacija projekta u općini Prozor “Okončanje nekažnjivosti u BiH: budućnost za preživjele žrtve seksualnih nasilja ratnih zločina”, uz finansijsku podršku Amica e.V. Freiburg i federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, koji podrazumijeva ekonomsku, psihološku i pravnu podršku i pomoć ženama žrtvama rata. I predstavnici Općine Prozor dali su podršku projektu, ne krijući zadovoljstvo zbog rezultata ostvarenih na terenu.

Lejla Šadić, socijalna radnica u Fondaciji, kaže za Oslobođenje da žene koje su preživjele najteži oblik ratne torture nikako ili veoma rijetko govore o onome što su preživjele. Njihov najveći problem je, kako kaže, što nemaju priliku da pokažu sve ono što znaju da rade. Njihovi kapaciteti su veliki i samo im treba dati priliku.

- Više od 30 žena bilo je zainteresovano za biznis-planove, a 14 korisnica je počelo svoje biznise (proizvodnja mlijeka i mliječnih prerađevina). Kroz ovaj projekat žene-žrtve rata upoznajemo koja su njihova prava. Najbitnija je njihova ekonomska neovisnost i ovim ženama zaista treba dati priliku, naglasila je Šadić.

U sklopu projekta osposobljena je otkupna stanica mlijeka u selu Hele kod Prozora, a mlijeko se isporučuje u mljekaru Promilk Šćipe, u kojoj mlijeko prodaje 18 žena/porodica i na taj način prvi put ostvaruju redovna mjesečna primanja. Inače, predstavnici Fondacije redovno su na terenu, te kroz razgovor sa ovim osobama saznaju koji su to njihovi problemi i potrebe kako bi im pružili adekvatnu pomoć. Realizacija ovog projekta počela je prošle godine i trajat će do 2020. godine, piše Oslobođenje.

Aktivne članice

Programom će se omogućiti da 120 žena u BiH dobije besplatnu pravnu pomoć, da 60 žena postanu aktivne članice svojih lokalnih zajednica, da 20 žena nauče i razviju svoje biznis-planove, da deset žena žrtava rata dobije podršku za započinjanje vlastitog biznisa te da grupa ovih osnaženih žena podnese aplikaciju za dodjelu granta općinskim službama.