Ženidba u današnjem vremena kada svega ima

Jj

Selam alejkum, šta mislite o tome da li je dobro ili loše kad momak od 23 godine kaže da se nikad na dunjaluku ovom neće ženiti, ali ne u smislu da on želi da radi blud i da se želi družiti sa djevojkama bez braka, već baš radi toga šta se danas radi:
– da se supružnici rastavljaju bez razloga
– da se varaju bez razloga
– da zlostavljaju jedan drugog bez razloga, tj. iz njegovog ličnog iskustva
– što se tiče nepovjerenja u ljudima danas, i iz jedne slučajne situacije gdje sam vidio sliku jedne naše sestre koja nosi maramu, ali dole ništa Estagfirullah, nakon čega sam ga savjetovao da izbriše sliku, i da zamoli sestru da mu se više ne javlja, i još mnogo sličnih situacija.

Naravno da nam žena neće pasti sa neba direktno u ruke, naravno da se treba raspitati, ali i kad nađeš neku finu, čednu iz dobre porodice, mnogi kažu da ili visoko pucaš, ili nisi njen nivo, da li radi novca ili radi nečeg drugog, a ti samo želiš da izbjegnes blud, i da učiniš pravu stvar.

Isto tako i danas bas nema toga da ti ideš kod oca, pa tražiš ruku itd, i on sam ti se nasmije i kaže čekaj junačino polako, da se vi upoznate vidite, izađete, bolje se vi počnete zabavljat pa ćemo vidjeti kako stvari stoje, i eto ti problem. 

Odgovor:

We alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Allah, tebareke ve te’ala, podstiče na ženidbu i udaju u svojoj Knjizi, a i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Kaže Allah, tebareke ve te’ala: “Udajite neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno darežljiv i Onaj Koji sve zna.” [En-Nur, 32]

Prenosi se od Abdullaha ibn Mes’uda, radijellahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “O skupino momaka, onaj koji je od vas u mogućnosti, neka se oženi, jer se time najbolje čuva pogled i to je najbolja zaštita za polni organ. Onaj koji nije u mogućnosti, takav neka posti jer će se time zaštititi” [el-Buhari i Muslim].

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je ukorio ashaba koji se zavjetovao da se neće ženiti samo zbog toga da bi mogao noću klanjati a danju postiti i rekao je upozoravajući sve ostale:

“Tako mi Allaha, ja sam najbogobojazniji i imam najviše strahopoštovanja prema Allahu, međutim i pored toga nekada postim a nekada ne, nekada klanjam a nekada spavam i ženim se. Onaj ko ostavi moj sunnet nije od mene.“ (Buhari i Muslim)

Allah je odredio odredbu čovjeka i zna ono što je najbolje za njega. Čovjek treba da uradi ono što je do njega i da dovi Allahu, tebareke ve te’ala, da mu da hairli supružnika. To što drugi ljudi varaju, bludniče, čine druge harame, nije opravdanje čovjeku za ostavljanje pokornosti Allahu i ostavljanje prakse Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Čak ni velika želja za pokornošću Allahu nije opravdanje da čovjek ostavi slijeđenje prakse Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, u pogledu ženidbe, kao što je došlo u hadisu kojeg smo spomenuli. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.
N-um.com