ŽENSKI AKTIVIZAM U CAZINU: "Odjel za brak, porodicu i društveni aktivizam"

Home

ŽENSKI AKTIVIZAM U CAZINU: "Odjel za brak, porodicu i društveni aktivizam"


Već dvije godine u našem gradu egzistira „Odjel za brak, porodicu i društveni aktivizam“.

Ideja o osnivanju ovakvog aktiva krenula je ispred uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ jer se već izvjestan period osjećala potrebu za realizacijom jedne ovakve ideje gledajući na različite mogućnosti i doprinose koje žene mogu da pruže na polju odgoja i obrazovanja mladih generacija.

U samom početku imenovane su koordinatorice na nivou muftijstava, zatim medžlisa pa džemata. Na čelu odjela pri rijasetu BiH trenutno se nalazi dr. Safija Malkić, a pri muftijstvu bihaćkom koordinatorica je profesorica Suhra Terzić. Pri izboru koordinatorica vođeno je računa da to budu osobe koje iza sebe imaju dugogodišnje iskustvo u volontiranju, kao i rezultate, tako da je za koordinatoricu pri medžlisu IZ Cazin imenovana profesorica islamskih nauka Nermina Ljubijankić.

Neki od općih ciljeva i zadataka ovog odjela gledajući dugoročno su:

-  vjerska naobrazba (tribine, predavanja, škole fikha, ahlaka, hifza, sufare i sl), kao i bračni i porodični programi kao npr. seminari i predbračna savjetovalista

- socijalne, humanitarne i edukativne aktivnosti(hum. akcije, pomoć starijim, usamljenim, bolesnim i siromašnim i sl.)

- medicinsko -zdravstvene edukacije i predavanja s kojim ce se raditi na osvješćivanju žene o važnosti rane prevencije i zaštite zdravlja

- društveno- kulturne aktivnosti kao sto su promocije knjiga, saradnja sa povratničkim džematima, kao i sa drugim organizacijama i medijima.

Planirane su razne ekskurzije i posjete drugi aktivizmima širom BiH, te razne radionice koje bi doprinijele osamostaljivanju žene kao dekupaž tehnike, kursevi šivanja sl. I kao sto je rečeno da su žene polovina čovječanstva koja rađa i odgaja drugu polovinu, ove žene su itekako svjesne svog doprinosa užoj i široj zajednici, i da samo zajedno sa muškarcima mogu doprinijeti da ovaj svijet izgleda još mnogo ljepše, u kojem će žena moći popuniti svoje slobodno vrijeme sa korisnim edukacijama i aktivnostima.

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 01/06/2017 - 21:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top