Žestoke kritike načelnika Općine Bosanski Petrovac na račun vlasti: Počeli ste protjerivati i krave iz ove zemlje

Home

Žestoke kritike načelnika Općine Bosanski Petrovac na račun vlasti: Počeli ste protjerivati i krave iz ove zemlje

Načelnik Općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić oglasio se u vezi s problemima koje firma "Arifagić lnvestementa" ima sa bh. vlastima i zbog kojih je najavila povlačenje iz Bosanskog Petrovca.

Hujić je naveo da je danas kompanija u vlasništvu Jusufa Arifagića (Fana Arifagić) počela sa vraćanjem stočnog fonda-krava iz Krnjeuše, u Kozarac, kod Prijedora.

"Podsjećamo kako je prva količina crvenog norveškog govečeta, ovdje dovezena pred kraj prošle godine, a plan je bio da se svake godine ovaj broj povećava, tako da bi ih za pet godina, ukupno bilo između 4 i 5 hiljada, na farmi u Bosanskom Petrovcu", naveo je Hujić.

On ističe da nakon današnjeg odlaske 40 grla, ostalo ih je 210, koje također Arifagić namjerava izmjestiti iz ove općine, kako kaže, najkasnije do kraja ove godine.

"Ono što je bilo planirano, jeste širenje ove farme, s hiljadama muznih krava, zatim odgajalište elitnih norveških bikova, postavka i aktiviranje rada stočne hrane, s opremom koja se već nalazi u Krnjeuši , što sve naravno znači nova značajna zapošljavanja, investicije i ubrzani progres i privrednu ekspanziju, ne samo Bosanskog Petrovca, nego cijeloga regiona i šire", rekao je Hujić. 

Kako kaže, osnovni motiv dolaska i ključna pretpostavka, njegovoj odluci za dolazak u ove krajeve, bila su pusta polja i prostranstva, ove općine, koja će izgleda takva ostati i dalje, zbog nevjerovatnih opstrukcija koje su krenule od novoosnovane većine u Općinskom vijeću. 

"lšlo je to sve do federalnog nivoa, preko kantonalnog i federalnog ministarstva, do premijera Novalića i Zastupničkog doma, Doma naroda, visokog predstavnika, svih medija", kazao je Hujić. 

Dodaje da međutim, bez obzira što su se, o tome, ova dva ministarstva i kantonalna vlada, konačno i u suštini pozitivno pismeno očitovala, u smislu jasne osude svake zloupotrebe neobrađenog državnog zemljišta (što, s ugovorom općine o davanju u 5-godišnji posjed zemljišta u Prkosima i Oraškom brdu, Arifagiću, nije slučaj), on definitivno ne želi više biti dio ove bosansko-petrovače drame, s epilogom koji će osjetiti generacije koje dolaze.

"Teško da se može, u cijelom civilizovanom svijetu, pronaći ovakav primjer, nažalost. Podsjetimo se kako su prvi put ovdje počeli dolaziti ambasadori visoko razvijenih evropskih država (Svedska, Njemačka, Norveška), vrhunski stručnjaci iz Norveške, iz oblasti stočarstva s prezentiranim dugoročnim planovima ulaganja sopstvenog kapitala, u ovu općinu i region", rekao je Hujić. 

Kako kaže, sitno sopstveni i stranački interesi, totalna nepismenost i apsolutno odsustvo elementarnog znanja i vizije, plasirani kroz razne političke strukture ove općine, kantona i zemlje, su potjerali krave u kamione da se vrate tamo odakle su došle.

"Gotovo isti scenarij, kada govorimo o petrovačkim šumama kao resursu, je godinama ovdje prisutan, u još u gorem obliku.Godinama traje pljačka ovog resursa, svakodnevno, dok su naša prostranstva i pusta polja, 'obrađena', zaista brzo. Niti jedna krava, s te farme nije izašla, za sve ovo vrijeme zbog sveopće urote protiv ovog investitora. Da li mi, zapravo, uopće shvatamo kako je to danas Arifagić, samo slučajno.Koliko takvih tjeramo zauvijek? Ljudi nam, već poodavno odlaze iz ove zemlje, a sada evo i krave sa te iste zemlje, koja je njima ipak malo potrebnija nego ljudima, moramo to priznati", kazao je Hujić.

Zaključio je da nema potrebe predviđati sudbinu i budućnost onih koji ostanu tamo gdje im neko dođe, s najboljim namjerama i pri tome im, sa sobom donese, a da ništa od njih ne dobije, pa na kraju bude istjeran.

 

(Izvor: Klix)

Topic
Objavito: Čet, 06/29/2017 - 15:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top