Ko će spasiti migrante od snijega i hladnoće?

Na Vučjaku, podno planine Plješevice kod Bihaća, gdje se nalazi najgori migrantski kamp, situacija je posljednjih dana uobičajena - teška.

Vakum koji se stvorio u preplitanju nadležnosti služi samo pojedinim političarima da organiziraju maratonske konferencije za novinare, da se s drugima svađaju po televizijskim emisijama,piše avaz.ba.

Neumoljive brojke

- Ako ih snijeg zatrpa, bit će mrtvih glava. Ako je u gradu 10 centimetra snijega, ovdje je pola metra - priča komšija migranata u Zavalju.   

Voda u cisternama se ponovo redovno isporučuje u migrantski centar, a redovno i policija dovozi nove. Volonteri Crvenog križa u jutarnjim satima podijelili su doručak i ručak. 

Pitali smo Nermin Kljajića, ministra unutrašnjih poslova USK, kada će kamp sa Vučjaka biti uklonjen.

 Taj kamp nije u nadležnosti Vlade. Kamp je nastao u dogovoru Grada Bihaća i Vijeća ministara. Neka donesu odluku i riješe. Fokus Vlade USK je da se naš kanton rastereti. Da se migranti prebace u neke nove objekte. Tu je Mektić, neka smisli rješenje - podcrtao je Kljajić. 

A više je faktora zašto ovim kantonu, a prije svega Bihaću treba rasterećenje. Prema nekim procjenama, podatak da je policija u 2019. godini, koji je iznio komesar Mujo Koričić, legitimisala 36.320 migranata, posljednjih sedam dana se rapidno mijenja.

Brojke su neumoljive. Migranti su u prvih devet mjeseci napravili 168 krivičnih djela, 158 prekršaja i našli se u 690 incidentnih situacija. 

A sve je veći priliv, vidi se to jer je migrantima na području grada ograničeno kretanje. 

U međuvremenu je prije dva dana izbio incident ispred kampa Bira, kada je jedan migrant uboden nožem u nogu.

Ograničeno kretanje

- Povrijeđen je državljanin Pakistana. Incident se dogodio oko 13 sati, a policija radi na rasvjetljavanju i pronalasku počinitelja - kazao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK.  

Incident se dogodio dok su migranti čekali svoj red da izađu iz kampa jer im je odlukom Operativne grupe za migracije USK, ograničeno kretanje na prostoru grada.  

Tek kada se grupa koja je van kampa vrati, novi mogu izaći. Sve to migrante frustrira i dovodi do sve češćih sukoba.  

Prije četiri dana su zbog ograničenja kretanja, migranti organizirali i proteste u krugu kampa Bira.

Nema doktora

Dok smo jučer razgovarali s policajcima koji obezbjeđuju Vučjak, prišli su nam dvojica migranata i tražili doktora.  

Jedan od njih je zavrnuo majicu i pokazao modrice, uporno ponavljajući "doktor".

Međutim, doktor dolazi dva dana u sedmici i ukazuje pomoć cijela dva sata. Morat će i ovaj nesretnik sačekati petak.