Zimska oluja na Novom Zelandu, 10.000 domaćinstava bez struje

Home

Zimska oluja na Novom Zelandu, 10.000 domaćinstava bez struje


Zimska oluja pogodila je danas Novi Zeland izazvavši blokade prometa diljem zemlje i ostavivši hiljade domaćinstava bez električne energije.

Svi regionalni letovi iz glavnog grada Wellingtona prizemljeni su jutros, a jaki vjetrovi izazvali su velike štete rušeći drveće i kidajući električnu mrežu diljem zemlje, što je više od 10.000 domaćinstava ostavilo bez električne energije.

Vjetar koji je puhao do 160 km na sat pogodio je novozelandsku prijestolnicu, dok je u tjesnacu Cook, koji odvaja Sjeverni i Južni otok, puhao brzinom od 130 km na sat dižući 11 metara visoke valove, objavila je tamošnja meteorološka služba.

Neke od glavnih saobraćajnica su zatvorene, a prekinut je i željeznički promet. Glavne saobraćajnice koje idu središnjim dijelom Sjevernog otoka zatvorene su zbog snijega i leda, prenosi Hina.

Na južnom otoku je snježna oluja već oslabila, no još uvijek su prometni uvjeti vrlo loši.

Sjeverni otok očekuje pak jačanje zimske oluje, posebno najveći grad u zemlji Auckland, koji će biti pogođen snažnim vjetrom i obilnim padavinama do sutra ujutro, saopćio je meteorološki servis.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 13/07/2017 - 09:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top