Život poslije korone: Isplati li se raditi zbog stalnih inspekcijskih kontrola?

trg
Ako se žalimo i sud odbije žalbu moramo platiti punu kaznu, a ako je platimo u roku od sedam dana, bez žalbe, onda platimo polovinu kazne.

Od kada su ponovo otvoreni ugostiteljski objekti počeo je pojačan nadzor inspekcijskih organa s ciljem provjere poštivanja zdravstveno- epidemioloških mjera.

- Što ne puste ljude da rade, da zarade, nakon što su dva mjeseca bili zatvoreni, pa neka ih onda kontrolišu, glasi najčešći komentar koji se može pročitati na društvenim mrežama.

Slično razmišljanje čuli smo i od Harisa Selmanovića, potpredsjednika Udruženja "Nargila". Ova obvlast ugostiteljstva je posebno pogođena svim mjerama zabrane, jer ovoj branši još uvijek nije dozvoljeno da među uslugama nude svoj glavni proizvod. U tome, vjerovatno, leži i uzrok ogorčenosti vlasnika nargila barova.

Moderno reketarenje

- Kazne koje nam inspektori napišu šalju se u rekordnom vremenu. Ja sam molio, jednom prilikom, inspektora da mi kaznu pošalje za mjesec dana. Međutim, on mi je rekao da je maksimalno koliko može da prolongira slanje kazne je pet dana, a da imaju naredbu da šalju odmah sutradan. Radi se o klasičnom modernom reketarenju. Da se razumijemo, ni mi ugostitelji nismo "meleci", ima i kod nas propusta, ali kad nismo krivi, onda nismo krivi. Kad doemo na sud, sudija nam spusti kaznu, sa, recimo, 3.000 na 200 maraka, koju dobijemo zbog jedne kafe od marku i po. Onda se inspekcija preko svog pravnika žali i sudija dobija kaznene bodove. Zbog toga ne smijemo više ići na sud, jer ako to uradimo gubimo mogućnost da platimo polovinu kazne. Ako se žalimo i sud odbije žalbu moramo platiti punu kaznu, a ako je platimo u roku od sedam dana, bez žalbe, onda platimo polovinu kazne - ispričao nam je Selmanović.

Međutim, za sam rad inspektora na terenu i nema previše zamjerki.

- Od kada je ponovo dozvoljen rad ugostiteljskih objekata imali smo više upozorenja od policije, kao i od inspekcije. Što se tiče inspekcije, oni su nam izlazili u susret maksimalno, ali oni imaju naredbu da kažnjavaju nas privrednike, odnosno poduzetnike. S druge strane, ja sam, recimo, u toku poandemije zadržao sve radnike, nikakve pomoći nisam dobio. Subvenciju koju sam dobio za mjesec mart je stvarno smiješno. S tim iznosom nisam mogao platiti tri doprinosa i tri plate za svoje radnike, na sva tri objekta koje držimo. Dobili smo kaznu od 5.000 KM. Čak su nam inspektori htjeli napisati kaznu od 10.000 maraka, ali smo im objasnili da bi u tom slučaju morali zatvoriti objekat, tako da su ti inspektori pokazali svoju ljudskost i izašli nam u susret. Konstantan je taj pritisak i te kontrole - kazao je Selmanović.

Zbog svega navedenog kontaktirali smo i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, koji su nam kazali da, s ciljem očuvanja zdravlja stanovništva, od ponovnog otvaranja ugostiteljskih objekata 12. maja, konstantno provode inspekcijski nadzor. Predmet nadzora su poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, uz obavezno osiguranje i ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), udaljenost stolova, sredstva za dezinfekciju ruku i obuće-dezobarijera na ulazu u objekat, obaveza poslodavaca da prije početka svakodnevnog rada izvrše temeljno čišćenje i dezinfekciju prostora propisno deklarisanim dezinfekcionim sredstvom, uživanje nargila i slično.

Samo dvije kazne

Posebno su naglasili kako je do sada provedeno 185 kontrola poštivanja mjera zdravstveno-epidemiološke zaštite, a izrečene su samo dvije kazne.

- S tim u vezi izdato je 61 upravna korektivna mjera (od vlasnika objekata je zatraženo da isprave nedostatke op.a.), od kojih su naložene mjere izvršena u 37 objekta, a dokazi o izvršenim naloženim mjerama dostavljeni inspektorima, nakon isteka roka za izvršenje-rok od 24 sata za korekciju. Svim pregledanim subjektima nadzora inspektori su ukazali na poštivanje zakona, preventivnih mjera i štetne posljedice u slučaju njegovog nepoštivanja. Represivna mjera, dva prekršajna naloga u novčanoj vrijednosti od 4.000 KM, odnosno dva puta po 2.000 KM, izrečena je u dva ugostiteljska objekta zbog konzumiranja nargile - rečeno nam je u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Ko kažnjava ugostitelje pokušali smo saznati i u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

- Federalni inspektori, također, provode kontrole u vezi sa poštivanjem mjera zdravstveno-epidemiološke zaštite, ali do sada nisu izrekli niti jednu kaznu s tim u vezi - kazao nam je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Međutim, ostaje činjenica da ugostitlje neko kažnjava, samo pitanje je ko.