Zlatko Sabljaković reagira na pismo roditelja učenika Osnovne škole ”Cazin I”

Nn

Na naš portal jučer je stiglo pismo nezadovoljnih roditelja iz Osnovne škole “Cazin l” koji su nezadovoljni pohađanjem nastave.

Danas nam je stigao povratni odgovor/pismo koje je uputio Zlatko Sabljaković magistar informatike.

Njegovu reakciju prenosimo u postupnosti u tekstu ispod:

”Budući da se u navedenom pismu, a po meni dobro poznatim instruktoricama i instruktorima, pominje i moje ime želim roditelje učenika Osnovne škole “ Cazin I” Cazin upoznati sa njima dobro poznatim detaljima, ali obzirom da im ti detalji ne idu u prilog, roditelji ih u ovom reagiranju zaobilaze. 
Eto, ja ih zaobilaziti neću.

U postupku gradnje objekata ima više učesnika i svaki od njih ima svoju odgovornost, a to su u našem slučaju: investitor (škola, odnosno Ministarstvo obrazovanja koje raspolaže sredstvima i plaća račune), izvođač radova, nadzorni organ (koji u svim stručnim stvarima zastupa investitora), projektant, a u slučaju škole i EARTH Tuzla kao ovlaštena organizacija za izradu elaborata o geomehaničkom ispitivanju tla. 

Znači, sve i  da sam imao namjeru da na svoju ruku u projekat uvrstim i izgradnju suterena, to nije bilo ni zakonski ni praktično moguće. Suteren (podrum) je nastao kao neminovnost, a upravo zbog nalaza o geomehničkom ispitivanju tla koji nije dozvoljavao postavljanje temelja objekta nego tek nakon iskopa više od 2 metra zemlje i dolaska do tvrdog tla kako je to zahtjevao Elaborat o geomehaničkom ispitivanju tla.

To što, kako navodite, da objekat škole sada nema građevinske ni urbanističke dozvole, jednostavno je neistina i produkt teškog nepoznavanja propisa iz oblasti građevinarstva ili želje da se svi propusti natovare na moja leđa, po onoj dobro poznatoj : Neka visi Pedro.

 U ovoj priči Pedro će biti nego drugi, ja ne. 

Što se tiče glavnog ulaza, koji je kako se navodi 2 metra iznad zemlje, to je također neistina, jer je cijeli objekat po projektu podignut na visinu 140 cm od tla, kako bi se izbjegle česte poplave koje su pratile sadašnji objekat škole. Nasuti visinu od 140 cm ili izgraditi stepenice te visine nije nikakav problem, te također spada u domen propusta (ako je propust) projektanta i imalo se sasvim dovoljno vremena da se riješi, jer taj problem nije nastao jučer.

Umjesto brige o ilegalnom suterenu škole i prozivanja Zlatka Sabljakovića, valjda bi bilo prirodnije da se kao roditelji upitate:

Zašto je Plan nabavke izgradnje vanjske hidrantske mreže, protivpožarnih barijera, priključka na vodovodni i kanalizacioni sistem i izgradnja vanjskog stepeništa donesen 2.2.2021.?  (Jučer)

Zašto je Plan nabavke izrade energetskog certifikata donesen 2.2.2021.? (Jučer)

Zašto je Plan javne nabavke nadzora nad izvođenjem gore pomenutih radova donesen 2.2.2021. ?  (Jučer)

Sabljaković Zlatko, magistar informatike”.